8 praktijktips voor circulair inkopen

Circulair inkopen is een goede stap om je organisatie te verduurzamen. Ook voor arboproducten. Maar hoe doe je dat, circulair inkopen van producten en diensten? Hier zijn 8 tips, afkomstig uit de praktijk van PwC.

8 praktijktips voor circulair inkopen

Bij maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI), let je op de prijs van de producten en diensten maar óók op de effecten van de inkoop op milieu en op sociale aspecten. Dat betekent onder andere dat de makers onder goede arbeidsomstandigheden werken. En dat een product gemaakt wordt van milieu- en diervriendelijke materialen en de aarde zo min mogelijk belast. Onderdeel daarvan is circulair inkopen.

Op zoek naar duurzame oplossingen

Bij de inkoop bepaal je niet alleen welke producten binnenkomen, maar heb je ook invloed op de levensloop van het product en hoe je het weggooit. Bij circulair inkopen staat duurzaamheid centraal, bij elke stap in het inkoopproces. Dat vergt een andere manier van denken. Je gaat op zoek naar duurzame oplossingen voor nu en voor later. Daarbij zijn een open blik en houding noodzakelijk. Dat maakt circulair inkopen niet alleen duurzaam, maar ook heel verrassend. De volgende 8 tips van Rob Klinkert van PWC (Facility management en Jeroen Ensie (Inkoop) geven houvast bij het circulaire inkoopproces van producten en diensten.

Tip 1. Heb je het nodig?

Vaak worden producten vervangen als ze verouderd zijn of als de levensduur op papier bereikt is. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke beschermingsmiddelen, laptops, audiovisuele apparatuur of bureaustoelen. Maar is dat wel nodig? Bij circulair inkopen is dat de eerste vraag die je jezelf stelt. Wellicht voldoet het product nog prima.

Tip 2. Vraag functioneel uit

Bij circulaire inkoop vraag je functioneel uit. Daar komt de kern van circulaire inkoop om de hoek kijken. Je gaat op zoek naar de beste oplossing voor een probleem. Bij de uitvraag beschrijf je daarom welk probleem je hebt en aan welke voorwaarden de oplossing moet voldoen. Zo timmer je je uitvraag ook niet dicht.

Tip 3. Brainstorm met je collega’s

Ga het gesprek aan. Eerst binnen je organisatie”

Van traditioneel naar functioneel uitvragen is even omschakelen. Ga daarom het gesprek aan. Eerst binnen je organisatie. Brainstorm met collega’s over wat je nodig hebt en wat je wilt bereiken. Zo weet je precies met welke vraag je de markt ingaat.

Tip 4. Kijk verder dan de usual suspects

Tijdens het brainstormen bekijk je ook wie je kunt benaderen met je uitvraag. Denk daarbij niet alleen aan de usual suspects in de leveranciersmarkt. Kijk ook buiten de gebaande paden. Je bent immers op zoek naar een oplossing en die kan verschillende vormen aannemen.

Tip 5. Daag de leveranciersmarkt uit

Vertrouw op de expertise van leveranciers”

Nadat je het gesprek bent aangegaan binnen de organisatie, ga je het gesprek aan met de markt. Haal ook daar kennis op. Is mijn vraag wel reëel? Wat vinden jullie ervan? Vertrouw op de expertise van leveranciers en sta open voor de ideeën en mogelijke oplossingen waar zij mee komen. Door functioneel uit te vragen, kun je nogal eens verrast worden. Zo kom je tot nieuwe oplossingen.

Tip 6. Toets de oplossingen aan het 10 R’en model

Circulair inkopen gaat om verduurzamen. Om te toetsen hoe duurzaam een oplossing is, is het 10 R’en-model uiterst geschikt. De eerste r staat voor refuse, oftewel niet doen. Dat sluit aan op de eerste tip: heb je wel echt iets nieuws nodig? Zo wordt in de zorg nu gekeken naar mogelijkheden om het gebruik van handschoenen tot het noodzakelijke minimum te beperken.

Andere r’en zijn bijvoorbeeld refurbished en recycle.
Het model maakt je bewust van de opties die je hebt. Ga je bijvoorbeeld voor een refurbished product of voor een nieuw product met een lager energieverbruik dat je later kunt refurbishen? Het 10 R’en model helpt je de verschillende keuzes in kaart te brengen.

Tip 7. Kijk naar ‘gebruik’ in plaats van ‘bezit’

Wellicht kun je de stap nemen van bezit naar gebruik.”

Bedrijven kopen meestal producten, zoals verlichting, koffiemachines en vaatwassers. Maar is dat wel nodig? Wellicht kun je de stap nemen van bezit naar gebruik. Kijk met je leverancier hoe jullie het onderhoud zo kunnen regelen dat een product zo lang mogelijk meegaat. En naar hoe het aan het einde van de levensduur duurzaam de keten weer in kan. Zo kun je bijvoorbeeld duurdere apparatuur kopen die duurzamer is, omdat je geen kosten meer hebt aan het onderhoud. De total cost of use wordt belangrijker dan enkel de prijs van het product.

Tip 8. Ga de uitdaging gezamenlijk aan

Het is al eerder aangestipt: sta open voor feedback uit je organisatie en uit de markt. Circulair inkopen is niet alleen nieuw voor veel bedrijven, maar ook voor veel leveranciers. Ga die uitdaging gezamenlijk aan en durf om feedback te vragen. Stel je kwetsbaar op en laat je verrassen.

Lees verder in het digimagazine Partner of Choice.

Jacqueline Joosten

Jacqueline Joosten

Hoofdredacteur

Jacqueline volgt sinds jaar en dag alles over veilig en gezond werken. Zij probeert altijd waarde toe te voegen aan berichten en de vertaalslag te maken naar de arboprofessional.

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

Studio Gehoord over  effectief leiderschap

Studio Gehoord over effectief leiderschap

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Ook dit jaar werd weer het Partner of Choice-onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag: met welke dienstverlener/leverancier...

Nieuwe arboberoepen leveren extra handjes voor de bedrijfsarts

Nieuwe arboberoepen leveren extra handjes voor de bedrijfsarts

Het arbo-onderwijs en het beroep arboprofessional zijn in beweging. Er ontstaan zelfs nieuwe arboberoepen, zoals de praktijkondersteuner bedrijfsarts...

De kracht van de eenvoud 

De kracht van de eenvoud

Omdat ons leren niet ophoudt na school, maar een leven lang doorgaat, is de markt van leermiddelen eindeloos groot en zijn de opbrengsten navenant.

Keuze adembescherming bij het werken met gevaarlijke stoffen

Keuze adembescherming bij het werken met gevaarlijke stoffen

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn in de praktijk de meest gebruikte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen....

Maskers en PBM voldeden tijdens COVID pandemie niet aan de eisen

Maskers en PBM voldeden tijdens COVID pandemie niet aan de eisen

Mensen in de zorg werden als eerste geconfronteerd met coronapatiënten. Naar nu blijkt moesten zij het bij het verlenen van de zorg doen met slechte...

Hoe vind je voor een standaardschoen toch de juiste pasvorm?

Hoe vind je voor een standaardschoen toch de juiste pasvorm?

Elke voet is uniek. Maar dat geldt niet voor de pasvorm van de schoenen die mensen op de werkvloer dragen. Dat leidt tot narigheid in de vorm van...