artikel

Hoe ouder, hoe beter in je werk

Gezond werken

Veel bedrijven investeren niet meer in medewerkers die ouder zijn. Dat loont niet bij mensen van achter in de 40 of begin 50, denken ze. Het tegendeel is waar.

Hoe ouder, hoe beter in je werk

Er schuilt juist veel kracht in senioriteit. Wat is die kracht precies? Waaruit bestaat die meerwaarde en misschien nog belangrijker: hoe ontstaat dat? Hoogleraar Beatrice van der Heijden houdt er een key note over tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid (meer info onderaan dit bericht). Haar motto: als je ouder bent weet je meer, dus kun je meer. Klinkt mooi, maar hoe werkt dat?

De kracht van senioriteit bestaat volgens Van der Heijden uit ervaringen die meer ‘doorleefd’ zijn naarmate je ouder wordt, als je meer hebt gewerkt en vaker in dezelfde situaties hebt gezeten. “Je herkent situaties sneller. Maar dat geeft je ook het vertrouwen dat je er wel uit kunt komen.”

Coping

De opgedane ervaringen versterken elkaar, volgens Van der Heijden. “Zoals de coping-strategieën die ieder mens zich aanleert om beter met stress om te kunnen gaan. Die gebruik je als leidinggevende bijvoorbeeld als een medewerker plotseling met een ziek kind zit op een dag dat er belangrijke taken liggen. Je weet meer, je kunt betere oplossingen bedenken hoe ergens mee om te gaan. Want je kunt mensen beter inschatten, je kunt sneller hun sterktes en zwaktes onderkennen, je kunt makkelijker schakelen tussen taken, makkelijker prioriteren.”

Gun-factor

Beatrice van der Heijden heeft het over de “gun-factor” van duurzame inzetbaarheid. “We zouden elkaar meer duurzame inzetbaarheid moeten gunnen. Mensen moeten meer oog hebben voor hoe ze elkaar kunnen aanvullen. “Kijk naar de verpleging. Meestal werken daar vrouwen en die moeten vaak voor hun patiënten en hun gezin zorgen. Als ze hun roosters zelf kunnen maken, zijn ze flexibeler in de verdeling van zorgtaken. Ze geven elkaar meer ruimte om andere taken tijdelijk te prioriteren.”

Dialoog

Beatrice ziet een grote rol voor leidinggevenden om hun mensen langduriger inzetbaar te maken. “Ze moeten de dialoog aangaan met hun mensen, niet alleen over het werk zelf maar ook over je functioneren als persoon. Heb je nog genoeg uitdaging in je functie, zijn er misschien aanpalende taken die je kunt oppikken?” Ze pleit voor een echte dialoog, ongeveer zoals het psychologische arbeidscontract. “De vraag moet zijn: hebben bedrijf en medewerker elkaar nog genoeg te bieden?”

Employability paradox?

Van der Heijden geeft aan dat managers soms meer risico’s zouden moeten nemen. Door medewerkers in te zetten op plekken (en in rollen) waar ze nog niet (veel) ervaring hebben opgedaan. “Leidinggevenden en medewerkers moeten samen blijven zoeken naar aanpalende taken en functies die een medewerker zou kunnen proberen. Dat maakt mensen juist multi-inzetbaar. Je moet het wel dakpansgewijs doen, dus aansluiten bij de functie en taken die een medewerker al beheerst.” Bang zijn dat je dan opleidt voor de concurrent – in wetenschappelijke termen ‘de employability-paradox’ – hoeven bedrijven niet te zijn volgens Van der Heijden. “Mensen blijven juist langer bij je als je ze meer en beter opleidt.”

 

Waarom moeten mensen naar het congres Over Duurzame Inzetbaarheid, vindt Van der Heijden? “Dit congres slaat een brug tussen theorie en praktijk. Je gaat concreet zelf aan de slag met je eigen plan voor een duurzamer inzet. Daarna durf je dat in je werksituatie ook.”

 

> Hoogleraar Beatrice van der Heijden houdt een key note tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op dinsdag 23 juni aanstaande, waarin ze meer vertelt over de kracht van senioriteit. Klik HIER om in te schrijven.

Reageer op dit artikel