artikel

ParticipatieKliniek: anders kijken naar je vak

Gezond werken

Hoe kijken bevlogen zorgprofessionals naar hun vak wanneer ze hebben ervaren hoe is het om zelf cliënt te zijn? In De ParticipatieKliniek maken verzorgenden en verpleegkundigen uit de ouderenzorg het mee.

ParticipatieKliniek: anders kijken naar je vak

Klinkt mooi, maar werkt het ook? Onlangs zijn de eerste onderzoeksresultaten verschenen.

We vinden ouderenzorg uiterst belangrijk

De langdurige ouderenzorg staat al jaren volop in de belangstelling. Uit de maatschappelijke discussie over de ouderenzorg blijkt dat we als maatschappij goede zorg voor onze ouderen uiterst belangrijk vinden. Tegelijkertijd ervaren de verzorgenden en verpleegkundigen uit de ouderenzorg doorgaans publiekelijk weinig waardering voor hun werk.

Zorg door ogen en monden zorgprofessionals

Daarom is beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) De ParticipatieKliniek gestart. Dit is een initiatief om de binnenkant van de ouderenzorg in de schijnwerpers te zetten. Door die zorg te beschouwen door de ogen en monden van toegewijde en gepassioneerde professionals. Het concept is bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd samen met Stichting Zorgveilig.nl en communicatiebureau Arboriginals. De financiering komt van VWS.

Wat wil de bejaarde versie van jezelf?

Hoe zou de bejaarde versie van jezelf willen leven en wonen? Wat voor zorg gun je jezelf? Hoe voelt het om oud, beperkt en cliënt in de ouderenzorg te zijn? Dat ontdekken zorgprofessionals tijdens een etmaal durend verblijf in De ParticipatieKliniek. In het eerste gedeelte van het 24 uurs-event ervaren de deelnemers hoe is het om oud, beperkt en afhankelijk te zijn. In het tweede gedeelte reflecteren ze op die ervaring en op de betekenis daarvan voor de invulling van hun eigen werk.

Anders leren kijken naar je eigen vak

De ParticipatieKliniek heeft als motto en doel om ‘de blik te kantelen en de zorg te bewegen’. In opdracht van VWS en V&VN heeft dr. Arjella van Scheppingen onderzocht in hoeverre die doelen zijn ingelost. Passend bij de beperkte omvang en duur van de pilotperiode (het eerste half jaar) lag de nadruk in het onderzoek op het 24-uurs leerevent.

Conclusie: je blik kantelt echt

Op basis van het onderzoek is de conclusie dat De ParticipatieKliniek (het 24-uurs event in samenhang met de ParticipatieClinics en de campagne) een aanjager is voor de beoogde beweging naar ervaren Persoonlijk Leiderschap en Professionaliteit onder verzorgenden en verpleegkundigen. Deelnemers leren echt anders kijken naar hun vak en De ParticipatieKliniek zet ook aan tot een andere manier van (samen)werken. Het motto ‘kantel je blik, beweeg de zorg’ lijkt hiermee treffend gekozen.

 

> Dit is een korte samenvatting van het artikel ‘Kantel de blik’ van Jos Bus, Stef Verhoeven en Arjella van Scheppingen. Lees het volledige artikel in Vakblad Arbo als u meer wilt weten over de Participatiekliniek en het onderzoek. 

Foto: Mascha Hendriks
Reageer op dit artikel