nieuws

Zomertijd gevaarlijk?

Gezond werken

Beersma doet onderzoek naar het 24-uursritme van mensen en dieren. Volgens hem stapelen de wetenschappelijke bewijzen voor de ‘immense invloed van de biologische klok’ zich op. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat het aantal hartinfarcten in de eerste week na het verzetten van de klok duidelijk stijgt. Maar ook het immuunsysteem kan in de war raken, terwijl het bioritme eveneens van invloed lijkt te zijn op de werking van organen.

 

Volgens de hoogleraar hebben vooral avondmensen moeite om zich aan te passen aan de overgang. Door de klok een uur vooruit te zetten, voelen die zich nog helemaal niet moe op het tijdstip dat ze normaal gesproken naar bed gaan. Hun horloge geeft weliswaar bedtijd aan, maar hun biologische klok niet. Daarom blijven ze langer op, zodat ze ’s morgens niet uitgerust zijn. En daardoor gebeuren ongelukken, zowel in het verkeer als in de omgang met anderen.

 

De Groningse hoogleraar onderzoekt onder meer de gevolgen van slaaponthouding, en lichtinval op het dag- en nachtritme. Hij verwacht dat er de komende jaren veel bekend zal worden over celklompjes in de hersenen die dit ritme regelen. ‘De economie zou al veel meer rekening moeten houden met het chronotype van mensen. Ik zeg: laat mensen werken en studeren wanneer hen dat fysiek het beste past.’

 

Meer informatie vindt u hier.

Reageer op dit artikel