nieuws

De hoge prijs van pesten

Gezond werken

“Zeven miljoen collega’s hebben elke dag de kans om pesten op de werkvloer te stoppen.” Dat zijn de woorden van minister Asscher bij de lancering van een campagne tegen pesten.

De hoge prijs van pesten

Ruim een kwart van de Nederlandse werknemers is ooit slachtoffer geweest van pesterijen door een collega of leidinggevende. Vorig jaar overkwam dat naar schatting een half miljoen mensen.

Impact

De impact op de slachtoffers en de collega’s die er getuige van zijn, is ongekend groot. Pestslachtoffers voelen zich jaren later nog minder inzetbaar, zo bleek vorig jaar uit onderzoek. Daarnaast kost pesten op de werkvloer gewoon veel geld: per jaar leidt het tot zo’n vier miljoen extra verzuimdagen. Werkgevers betalen de rekening in de vorm van 900 miljoen euro aan loondoorbetaling.

Taboe

Alle reden om iets aan pesten op de werkvloer te doen, vindt Asscher. “Werkgevers en werknemers moeten het onderwerp bespreekbaar maken, met elkaar het taboe doorbreken. Want over de gevolgen van pesten moeten we niet lichtzinnig denken. Het tast de waardigheid aan van de mensen die het overkomt, verpest het werkplezier en leidt tot psychische problemen en uitval.”

Stop!

Het ministerie van SZW en het Nederlands focal point van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk hebben een website geopend waar werkgevers en werknemers meer informatie over pesten kunnen vinden. Op www.herkenpesten.nl staat informatie over het herkennen én stoppen van pesten op het werk.

 

> Pesten aanpakken? Leer hoe tijdens de opleiding Psychosociale arbeidsbelasting.

Reageer op dit artikel