nieuws

Brein snel oud door ploegendienst

Gezond werken

Ploegendiensten zetten de biologische klok van de mens op scherp, met lichamelijke gevolgen als overgewicht en verhoogd risico op borstkanker. Maar wist u dat de hersenen ook vroegtijdig verouderen door werken in ploegendienst?

Brein snel oud door ploegendienst

Daarnaast beïnvloeden ploegendiensten de intellectuele vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Swansea en Toulouse.

Werken tegen biologische klok in

Overdag actief zijn en ’s nachts slapen is waarvoor ons lichaam is bedoeld. Veel negatieve gevolgen van werken tegen de biologische klok in zijn inmiddels bekend: extra risico op borstkanker en hart- en vaatziekten, overgewicht. Het Frans/Britse onderzoek toont daarnaast aan dat ploegendienst ook invloed heeft op het brein. Drieduizend mensen in Frankrijk deden verschillende tests voor het geheugen, denksnelheid en andere cognitieve vaardigheden.

> Meer weten over de invloed van het menselijk brein op veilig en gezond werken? KLIK HIER en vraag ‘Het Beste van 2016’ aan. In deze selectie van beste artikelen uit Vakblad Arbo 2016 vindt u onder meer daarover een interessant artikel.

Hersenen verouderen met 6 jaar

Uit de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Occupational and Environmental Medicine, kwam onder andere naar voren dat de hersenen door werken in ploegendienst versneld verouderden. De tests wezen uit dat mensen die tien jaar in ploegendienst had gewerkt hetzelfde scoorden als personen van 6,5 jaar ouder. Na het stoppen met de diensten trad op korte termijn enig herstel op. Maar het duurde zo’n vijf jaar tot de hersenen weer terug waren op het normale niveau.

Mensen maken meer fouten

De afname in hersenfunctie blijkt behoorlijk. Onderzoeker Philip Tucker stelt dat werkende mensen waarschijnlijk meer fouten maken. Vooral als zij ingewikkelde cognitieve taken uitvoeren. Het effect van de achteruitgang is in het dagelijks leven is moeilijk in te schatten. Volgens Tucker luidt het devies: beter geen ploegendiensten als het niet nodig is. Moet het wel, dan zijn er manieren om het effect te beperken. Zoals een goed opgezet rooster en regelmatige controles van gezondheid en cognitief vermogen.

> LEES OOK: App houdt nachtwerker fris

Omkeerbaarheid effect interessant

Vooral de omkeerbaarheid van het gevonden effect is interessant. Het is voor het eerst dat onderzoekers dit laten zien. De resultaten bieden ook aanknopingspunten voor de aanpak van dementie. Bij patiënten met dementie is ook een verschuiving in het slaap-waakritme zichtbaar, vergelijkbaar met die bij in ploegendienst werkende mensen. Door het slaap-waakritme zo stabiel mogelijk te houden is verergering van de klachten wellicht te voorkomen.

Bron: Gezondheidsnet

Reageer op dit artikel