nieuws

Eigen ontwikkeling, daar moet u zelf aan werken

Gezond werken

Pakken medewerkers de regie als het gaat om hun eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid? Dat valt nog behoorlijk tegen, wijst het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet uit.

Eigen ontwikkeling, daar moet u zelf aan werken

Hoewel medewerkers het belangrijk vinden om zelf aan het roer te staan van hun ontwikkeling en inzetbaarheid (zegt 72%), blijkt dat dit in de praktijk vaak (nog) niet het geval is.

Eigen regie bij ontwikkeling ver te zoeken

Het beperkte vermogen van medewerkers om hun eigen talent te verwoorden speelt hun doorontwikkeling parten. Daarnaast spelen de waan van de dag (64%) en onvoldoende stimulans door hun leidinggevende (34%) een rol. Dit en meer blijkt uit de HR Benchmark 2017 van HR-dienstverlener Raet onder 1.100 Nederlandse werknemers, 565 HR-managers, 409 zzp’ers en 102 bestuurders uit verschillende branches.

Tijdgebrek staat ontwikkeling in de weg

Medewerkers zelf bevestigen dit en denken beter de regie te kunnen pakken als zij meer tijd (29%) en meer ondersteuning en faciliteiten krijgen van hun werkgever (26%). Ook betere informatievoorziening over ontwikkelingsmogelijkheden zorgt er volgens medewerkers voor dat zij meer initiatief nemen voor ontwikkeling (25%). Daarnaast is volgens ruim een op de vijf medewerkers (22%) een persoonlijke coach een steun in de rug. Zo’n coach helpt bij gesprekken en bij het nadenken over vervolgstappen. Tot slot zou een persoonlijk ontwikkelingsbudget 22 procent van de bevraagden in staat stellen om aan het roer te staan van hun ontwikkeling.

Volgens Henk Jan van Commenee, productmanager talentmanagement bij Raet, moet talentmanagement een onderdeel zijn van de organisatiestrategie. Het is dus zeker niet uitsluitend een HR-aangelegenheid. “Pas als iedereen in de organisatie de ruimte en vrijheid krijgt om te werken aan persoonlijke ontwikkeling, gaat het lerend vermogen van de organisatie omhoog. De primaire verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de medewerkers zelf.”

Jaarlijks benchmarkonderzoek naar actuele trends

De HR Benchmark is het jaarlijkse onderzoek van Raet naar actuele trends onder werkenden in Nederland. Aan het onderzoek deden dit jaar 1.100 medewerkers, 565 HR-managers, 102 bestuurders en 409 zzp’ers uit verschillende branches mee. Het onderzoek vond plaats in de periode van 24 augustus tot en met 30 september 2016. De HR Benchmark 2017 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS (voormalig TNS Nipo).

> Download de Benchmark 2017 en andere onderzoeksrapporten

 

> LEESTIP: Het nieuwe nummer van Vakblad Arbo heeft ‘Kennisoverdracht’ als thema

Reageer op dit artikel