nieuws

Maak optimaal gebruik van uw brein

Gezond werken

Hoe richt u uw werk zo in dat u er productiever van wordt? Kan de werkinrichting daar ook nog iets in betekenen? En maakt het iets uit wat u (niet) doet als u even pauzeert?

Maak optimaal gebruik van uw brein

Door slim gebruik te maken van uw brein, valt hard werken u lichter en blijft u beter en makkelijker bij de les. De kantoortuin is voor velen een noodzakelijk kwaad. We kunnen wel proberen daar het beste van te maken.

Multitasken is slecht voor onze productiviteit

Wat maakt het uit? Op die vraag heeft NS-medewerker Brigitte Spee van NS Leercentrum en Brainworks.nu een duidelijk antwoord: heel veel. “De ene onderbreking is de andere niet. Een kop koffie halen, een praatje maken of even uit het raam staren – dat zijn momenten van echte ontspanning. Het brein gaat in de default-stand en kan zich weer opladen. Maar ga je tijdens rustmomenten toch weer achter die computer zitten, dan probeer je te multitasken, en voor het brein is dat onmogelijk. In plaats daarvan gaat het snel wisselen tussen taken en dat is heel slecht voor onze productiviteit.”

Tijdens rustmomenten
toch weer achter de pc is multitasken en dat kan ons brein niet

Hoe maak je werk breinvriendelijk?

Mensen gezonder en productiever laten werken. Dat is al langer een doel van de Nederlandse Spoorwegen. Maar sinds kort ligt er een vervolgvraag: hoe maak je het werk breinvriendelijk? Productiviteit door het juiste gebruik van je hersenen. Het is een onderwerp waar Spee zich de laatste jaren in heeft verdiept. Waarbij zij zich de vraag stelt: is onze werkomgeving ideaal voor ons brein? Het antwoord is nee. Iedere keer dat je een mailtje hoort binnen floepen, krijg je een shot dopamine. Dan duurt het zeker tien minuten voor je je weer kunt concentreren.”

Brein beperkt inzetbaar door kantoortuin

Ook zonder Outlook en Facebook blijft ons brein beperkt inzetbaar. Want veel kantoormedewerkers zitten in een grote kantoortuin. Niet verstandig, zo’n kantoortuin, vind Spee. “Ik hoor jonge mensen klagen dat ze de hele dag met oortjes in zitten te werken, en dan ook nog eens tegenover steeds weer nieuwe collega’s. ‘Ik kan net zo goed in het kantoor aan de overkant gaan zitten’, zeggen ze. Ouderen zijn mogelijk nog ontevredener. Want met het klimmen der jaren wordt het steeds lastiger om je af te sluiten voor omgevingsgeluiden.”

Met het klimmen der jaren wordt het steeds lastiger
om je af te sluiten voor omgevingsgeluiden

Breinvriendelijke oplossing is best lastig

De oplossing? Best lastig. “Thuiswerken is prima voor lange concentratieperiodes. Maar je mist de mogelijkheden om te ontspannen en te sparren met collega’s. Een andere oplossing is: iedereen zijn eigen kamertje. Daar kiezen de neurowetenschappers voor, die hoef je niet uit te leggen hoe een brein werkt. Maar dan mis je wel de collegiale interactie. Ikzelf zou kiezen voor kamers met vijf tot zeven mensen die samen werken aan hetzelfde thema of project. Gaat er een lang bellen, dan moet dat in een aparte ruimte.”

Alles-Best-Test brengt mensen in beweging

Niet alleen Spee houdt zich op de afdeling HR van de NS bezig met de vraag hoe je medewerkers gezonder en productiever krijgt. “Onze medewerkers kunnen vrijwillig deelnemen aan onze Alles-Best-Test”, zegt Marcus Hoen, Manager ELC Fit Preventie bij NS. “Die is gebaseerd op gevalideerde vragenlijstmodules als de Work Ability Index en het WEB-model van Schaufeli en Bakker.” Deelnemers krijgen vragen over hun gezondheid en werkbeleving en directe terugkoppeling volgens de stoplichtmethodiek. “We zien dat dit mensen in beweging brengt”, zegt Hoen.

Terugkoppeling volgens de stoplichtmethodiek brengt mensen in beweging

Het brein wil ook een prettige omgeving

Terug naar het brein. Want dat heeft ook behoefte aan een prettige omgeving. “Daarom besteden we veel aandacht aan kleur en materiaalgebruik”, zegt Hoen. “Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat mensen geen last hebben van telefonerende collega’s. Die geluiden moeten dus goed worden geabsorbeerd. Ons hoofdgebouw wordt binnenkort verbouwd. Tijdens de besprekingen met de architect hebben wij breinvriendelijk werken dan ook zwaar laten meewegen.”

 

>TIP: Marcus Hoen verzorgt een workshop over dit onderwerp tijdens het congres Positieve gezondheid, de volgende stap.

Reageer op dit artikel