nieuws

Dutchbat claimt geld van Nederlandse staat

Gezond werken

Ruim tweehonderd Dutchbat-veteranen claimen 22.000 euro per persoon van de staat. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 4,5 miljoen euro.

Dutchbat claimt geld van Nederlandse staat

De veteranen eisten al eerherstel en excuses in een claim tegen de Nederlandse staat. De militairen vinden dat zij in 1995 op een “onmogelijke missie” zijn gestuurd naar Srebrenica. Velen van hen zouden onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden.

Schadeclaim: 22 jaar lang 1.000 euro jaarlijks

De schadeclaim per persoon is gebaseerd op een bedrag van 1.000 euro per jaar voor elk jaar sinds de val van Srebrenica, nu 22 jaar gelden. Volgens de advocaten van de veteranen wilden de militairen een gesprek met Defensie over de kwestie, maar dat heeft nooit plaatsgevonden. Onder de veteranen zijn oud-kopstukken zoals plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken, maar ook een aantal actief dienende officieren.

Schade op sociaal, emotioneel en financieel vlak

Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen Bosnische Serven de enclave innamen. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens. Volgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jaren verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie. Dat komt volgens hen doordat de regering onvoldoende heeft erkend dat het bataljon “willens en wetens” op een onuitvoerbare missie was gestuurd.

Regering heeft onvoldoende erkend dat bataljon willens en wetens op onuitvoerbare missie was gestuurd

‘Hele moeilijke tijd alleen geen basis voor claim’

De Dutchbat-veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen. Defensie laat in een reactie weten dat mensen die door hun uitzending invalide zijn geworden of psychische problemen hebben, altijd bij Defensie kunnen aankloppen. “Zij hebben een hele moeilijke tijd gehad”, aldus een woordvoerder. “Maar dat alleen is geen basis voor een claim. We nemen zaken individueel in behandeling.”

> LEES OOK: Groepsclaim Libanonveteranen om PTSS

Defensie gaat procedures bij ministerie versnellen

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wil snel een oplossing voor veteranen die tijdens hun uitzending naar Srebrenica getraumatiseerd zijn geraakt en gebrekkige nazorg van Defensie zouden hebben ondervonden. Dat zei ze tijdens een recent debat over veteranen in de Tweede Kamer. Zij gaat ook procedures bij haar ministerie versnellen.

Ex-militair Dave Maat die in 1995 getraumatiseerd raakte tijdens de Dutchbatmissie in het voormalige Joegoslavië, kreeg na 10 jaar procederen te horen dat hij recht heeft op een schadevergoeding. Maat heeft inmiddels een regeling getroffen met Defensie.

 

> LEESTIP: het boek Crew Resource Management – Veilig en effectief samenwerken in teams van Tom Bijlsma

Reageer op dit artikel