Zoeken

Actualiteitendag

Arbeidsomstandigheden

Zet Arbo op de agenda!

terug naar overzicht

Jurisprudentie

Chef uitgemaakt voor ‘fucking hoer’

13 februari 2012 | Arbozorg | PSA

Een 35-jarige man, die sinds 2001 als expeditiemedewerker bij een bedrijf werkt, wordt op 19 mei 2011 op staande voet ontslagen. Enkele dagen eerder, op een zondagavond, was hij door zijn teamleidster terechtgewezen wegens kletsen onder werktijd.

Ook zou hij, zonder dat hij pauze had, geruime tijd in de kantine hebben gezeten. Hij heeft daarop furieus gereageerd, zei dat hij niets met haar te maken had en noemde haar onder meer een ‘fucking hoer’.

 

Omdat nergens uit blijkt dat de teamleidster de man incorrect zou hebben behandeld, acht de werkgever de reactie van de werknemer een dringende reden voor ontslag op staande voet. De man maakt bezwaar en in deze procedure verzoekt de werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst, mits die nog zou bestaan.

 

De rechter overweegt dat de werknemer heeft geweigerd redelijke instructies van zijn leidinggevende op te volgen en haar daarop heeft uitgescholden. Dat levert in beginsel een dringende reden op voor ontslag op staande voet. Maar dat is in deze procedure niet ter beoordeling: daarvoor is nader onderzoek van de feiten nodig en dat zal in een bodemprocedure worden gedaan.

 

Dat er sprake is geweest van een dringende reden staat daarom thans nog niet vast. En het verzoek, voor zover dat is gebaseerd op die dringende reden, wordt dan ook afgewezen.

Maar de rechter is wel van oordeel dat de verhouding tussen de man en de teamleidster dermate verstoord is dat een vruchtbare voortzetting van het dienstverband niet meer mogelijk is. Beide partijen geven een fundamenteel andere lezing van het gebeurde en betichten elkaar van het afleggen van valse verklaringen.

 

Hoewel de werknemer niet dagelijks onder leiding en toezicht van de teamleidster staat, komen zij elkaar wel dagelijks tegen. Het dienstverband wordt dan ook per 1 november 2011 ontbonden. Omdat nog niet precies vaststaat wat er is gebeurd, krijgt de werknemer wel een vergoeding. De ontbinding ligt voor een deel in de risicosfeer van de werknemer en daarom hanteert de rechter de factor C = 0,5 in de kantonrechtersformule.

 

Wilt u meer jurisprudentie? Lees Vakblad Arbo>>

Bron: Kantonrechter Amsterdam, 13 oktober 2011, LJN: BT7498

Reacties

OmeJoop 23 februari 18:33

Zou het hier om een gekleurde Nedelander gaan een "luie" Antilliaan of Surinamer?
"Fucking hoer" hoor ik namelijk nooit uit de mond van blanke Nederlanders...

Dus gevalletje discriminatie op de werkvloer kan ook nog.... vaag verhaal dit... interessant wat er in bodemprocedure uit komt!

peter 15 februari 22:28

@piet: ik werk alweer een jaar of 35 met vrouwelijke collega's, en ik herken het door jou genoemde gedrag niet als typisch vrouwelijk.
@fred: Ja, uitgescholden. Fucking hoer is wat anders als prostituee. Als je die nuance niet wilt begrijpen, diskwalificeer je jezelf daarmee, tot en met op het niveau van "pleurt op".

Je kan het zien zoals je wilt, maar als je MIJn vrouwelijke collega uitmaakt voor fucking hoer, zal ik, als man, applaudiseren bij je ontslag op staande voet.

Martijn 15 februari 11:57

Als je een collega gaat uitschelden trap je inderdaad de basis onder een gezonde samenwerking weg. Die basis is namelijk een normale omgang, en als je iemand beledigt is er geen normale omgang. Het doet er niet toe wat de ander heeft gedaan of wat de reden is, iemand uitschelden doe je niet!

Laura 15 februari 11:32

Wat een reacties van Piet en Fred. Ga je schamen!

Piet Huijver 15 februari 10:39

Er is vermoedelijk meer aan vooraf gegaan. Met name vrouwen zijn kampioen in het bloed onder de nagels halen. De man kreeg er genoeg van en zal van zich afgebeten hebben.

fred 15 februari 07:08

Uitgescholden? Hoer of het wat officielere prostituee is een legaal beroep. Is vuilnisman dan het volgende scheldwoord?

Reageren

Bedankt voor uw inzending.
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Uw reactie kan maximaal 1475 tekens lang .zijn. Langere reacties worden automatisch afgebroken op de site. Invoer verplicht
Invoer verplicht
Column Veiligheid

'Schone gebieden'

 De meest vieze plekken ‘op mijn lichaam’ - althans dat hoop ik maar - zijn de onderzijde van mijn schoenzolen. Toch wordt daar in veel branches nogal slordig mee omgegaan. Met verbazing kijk ik hoe nonchalant men hier soms mee is.

Lees columnStelling

Al onze medewerkers weten dat ons bedrijf veiligheid belangrijker vindt dan productieVideo veiligheid

Mytische veiligheid

Mytische veiligheid

Bekijk video


Volg ons

Gratis nieuwsbriefLinkedInTwitterYoutube

Opleidingen

Flash player niet geïnstalleerd.

Partners

Afbeelding

 Bata Industrials
The Energy Footwear

Copla: Opleiding - Training - Consultants
Verder met veiligheidszorg,
verder met Copla
AfbeeldingCSR centrum
voor stressmanagement
DENIOS
Marktleider in opslag- en handlings-
voorzieningen voor gevaarlijke stoffen.

Elten
Take a walk on the safe side

Afbeelding

 Havep
Workwear - Protective wear

AfbeeldingOSHA
Arbo is partner van European Agency for Safety and Health at Work
Afbeelding

 

PHOV
Post Hoger Onderwijs Veiligheidskunde

 

 

Afbeelding

 PreventPartner
Dé nieuwe manier van samenwerken in de preventieve bedrijfsgezondheidszorg.

AfbeeldingRIVM
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
PBM - Beroepskleding
Wiltec werkt. Ook voor u!

Vakbladen

Arbo

Arbo

Het vakblad over arbeidsomstandigheden.


Veiligheid & Preventie

Veiligheid & Preventie

Praktijkblad over veilig en gezond werken