Zoeken

Actualiteitendag

Zet Arbo op de agenda!

Download de brochure

terug naar overzicht

2009

Rookverbod in kleine zaken wankelt

06 juli 2009 | Gezondheidsmanagement
Het rookverbod voor kleine horecagelegenheden wankelt door een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Dat sprak op 3 juli het Groningse café De Kachel vrij van overtreding van het rookverbod. Roken in horecagelegenheden zonder personeel is toegestaan, zo blijkt uit de uitspraak. Nederland telt zo'n achtduizend kleine cafés.

Eerder sprak het gerechtshof in Den Bosch het Bredase café Victoria, ook een eenmanszaak, al vrij. De uitspraak betekent dat de kleine horecaondernemers een schadeclaim van meer dan 50 miljoen euro indienen tegen de Staat.

 

De Kachel werd in februari door de rechtbank in Groningen nog veroordeeld tot een boete van 1200 euro en een voorwaardelijke sluiting van een maand. De Kachel en Victoria lieten de asbakken op tafel staan omdat ze geen personeel in dienst hebben.

 

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland ziet de uitspraak 'als een flinke steun in de rug' voor ondernemers zonder personeel. 'Door deze uitspraak zie je dat het rookverbod wankelt', zei een woordvoerder. 'Nu is het echt aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) om duidelijkheid te verschaffen en de wetgeving aan te passen.'

 

Voorstanders van het rookverbod eisen duidelijkheid van minister Ab Klink. Zo vindt de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro), die voorlichting geeft over de risico's van roken en meeroken, dat de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden tot onduidelijkheid leidt. Het ministerie van Volksgezondheid en de Tweede Kamer moeten de wet repareren, vindt Stivoro.

 

De VVD en de SP in de Tweede Kamer vinden dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) direct moet stoppen met de handhaving van het rookverbod in kroegen zonder personeel. Als minister Klink hier niet op ingaat, dreigen de liberalen de Kamer terug te roepen van vakantie voor een debat. Volgens de VVD is er na twee vrijspraken in hoger beroep geen wettelijke basis meer voor een rookverbod voor horeca zonder personeel.

 

Klink liet in een reactie weten dat het rookverbod nu niet duidelijk in de wet is geregeld. Hij verwacht binnen twee of drie maanden de regels te kunnen aanpassen. De minister denkt alleen onderliggende regels te moeten veranderen. Dit gaat sneller dan een wetswijziging.

 

De top van het Openbaar Ministerie gaat de motivering van de vrijspraken van twee rookcafés in Breda en Groningen eerst bestuderen alvorens een beslissing te nemen over een eventueel cassatieberoep bij de Hoge Raad.

Bron: ANP

Reacties

Andrew Kurvers 27 september 13:55

Goedemiddag.

Voor mijn scriptie Nederlands ben ik op zoek naar de juiste informatie.

Onder welke wetgeving valt het rookverbod in de horeca ? op internet is zo wel te vinden dat deze onder de arbowet valt maar ook onder de tabakswet, maar wat is nu de goede en wat zijn de verschillenen tussen deze? Zou u mij ook de complete wetgeving over het rookverbod kunnen toesturen ?

Alvast bedankt voor u medewerking

Met vriendelijke groet,
Andrew Kurvers

Reageren

Bedankt voor uw inzending.
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Uw reactie kan maximaal 1475 tekens lang .zijn. Langere reacties worden automatisch afgebroken op de site. Invoer verplicht
Invoer verplicht
Volg ons

Gratis nieuwsbriefLinkedInTwitterYoutube

Opleidingen

Flash player niet geïnstalleerd.

Partners

Afbeelding

 Bata Industrials
The Energy Footwear

Copla: Opleiding - Training - Consultants
Verder met veiligheidszorg,
verder met Copla
AfbeeldingCSR centrum
voor stressmanagement
DENIOS
Marktleider in opslag- en handlings-
voorzieningen voor gevaarlijke stoffen.

Elten
Take a walk on the safe side

Afbeelding

 Havep
Workwear - Protective wear

AfbeeldingOSHA
Arbo is partner van European Agency for Safety and Health at Work
Afbeelding

 

PHOV
Post Hoger Onderwijs Veiligheidskunde

 

 

Afbeelding

 PreventPartner
Dé nieuwe manier van samenwerken in de preventieve bedrijfsgezondheidszorg.

AfbeeldingRIVM
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
PBM - Beroepskleding
Wiltec werkt. Ook voor u!

Vakbladen

Arbo

Arbo

Het vakblad over arbeidsomstandigheden.


Veiligheid & Preventie

Veiligheid & Preventie

Praktijkblad over veilig en gezond werken