nieuws

Werkhandschoenen, de zorg van de werkgever

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Werkhandschoenen zijn de verantwoordelijkheid van de werkgever, ook in de (thuis)zorg. Toch ligt bij een derde van de zorgorganisaties die verantwoordelijkheid bij de cliënt.

Werkhandschoenen, de zorg van de werkgever

Dit blijkt uit een poll van Zorg voor Beter onder bijna 1200 zorgprofessionals.
Dat leidt regelmatig tot ongewenste situaties: verpleegkundige en verzorgende treffen verkeerde of helemaal geen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) aan, waardoor ze genoodzaakt zijn die zelf aan te schaffen.

Werkhandschoenen zijn niet zorg cliënt

Uit de poll die door 1187 zorgprofessionals is ingevuld, blijkt dat bij 31 procent van de organisaties de cliënt verantwoordelijk is voor werkhandschoenen en ander beschermend materiaal. Bij nog eens 6 procent van de organisaties ligt de verantwoordelijkheid voor PBM bij de zorgprofessional zelf.

> LEES OOK: Rechter: ‘werkgever, verstrek beste handschoen’

Werkgever moet correcte PBM verschaffen

En dat terwijl werkgevers vanuit de Arbowet verplicht zijn om ervoor te zorgen dat medewerkers veilig en verantwoord kunnen werken. Het verschaffen van correcte PBM valt daar ook onder. Daarbij gaat het niet alleen om zaken als oordoppen en veiligheidsschoenen, maar ook om handalcohol, werkhandschoenen, schorten en waar nodig mond-neusmaskers. Bescherming tegen micro-organismen dus.

Kan zorgverzekeraar kosten PBM uitsluiten?

Het onderwerp roept veel vragen op. Zo blijken sommige zorgorganisaties aan te geven dat de zorgverzekeraar aparte contracten af kan sluiten waarmee de kosten van PBM voor de zorgverlener automatisch bij de zorgvrager komen te liggen. Jurist Wim Wickering van Zorg Zaken Groep zocht dit uit. “De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft aan dat over dit onderwerp niets is afgesproken in de prestatiebeschrijving van de wijkverpleegkundigen. De NZa stelt dat het Zorginstituut Nederland hierover beslist.”

Doorberekenen aan verzekerde niet toegestaan

Wickering licht toe: “Dit betekent dat de zorgverlener, dus de zorgorganisatie, verantwoordelijk is voor de verstrekking en bekostiging van werkhandschoenen. In de bekostiging is hiermee rekening gehouden, dus de kosten voor werkhandschoenen mogen niet worden doorberekend aan de verzekerde.  Ook in de bekostiging van de Wet Langdurige Zorg is rekening gehouden met de benodigdheden voor de zorg, zoals werkhandschoenen.”

Bron: zorgvoorbeter.nl

 

> LEESTIP: alles over PBM in de PBM Gids.
> TIP: Arbo praktisch en interactief? Kom naar de Arbo Actualiteitendag – De nieuwe Arbowet in de praktijk.

Reageer op dit artikel