nieuws

Een business-mindmap, zo doet u dat

Persoonlijke ontwikkeling

Mindmapping is een techniek die het leven eenvoudiger maakt. Ook in een zakelijke setting is dat vaak geen overbodige luxe.

Een business-mindmap, zo doet u dat

Met mindmapping kunt u uw potentieel en dat van uw medewerkers beter benutten. Eens proberen? Volg de 12 stappen en leer een goede business-mindmap te maken.

Business-mindmap in 12 stappen

Een mindmap is een soort brainstorm op papier. U schrijft ideeën op én maakt die visueel door middel van associatie, beeld, symboliek, kleur, compositie en ruimte. Een business-mindmap is hetzelfde en toch anders. Want u legt de accenten op aspecten rondom het werk of een zakelijk traject.

 1. Focus – Werk in een lichte en vriendelijke omgeving. Zorg ervoor dat u niet wordt gestoord. Schakel alle potentiële stoorzenders uit: twitter, e-mail, facebook en alles wat daarop lijkt. Zorg voor een opgeruimd werkvlak.
 2. Gebruik blanco papier –  Bij voorkeur A3-formaat en overdwars (landscape). Wanneer de creativiteit groot genoeg is mag het natuurlijk ook een rol bruin papier zijn.
 3. Zet het thema/vraagstuk centraal – Start dus letterlijk in het midden en gebruik een passende afbeelding in kleur om de aandacht te vangen.
 4. Teken takken rond het centrum – Maak daarbij gebruik van hoofdletters en verschillende kleuren. Beperk het aantal hoofdtakken tot een stuk of zeven. Dat is ongeveer het aantal informatie-elementen dat ons kortetermijngeheugen tegelijk kan bevatten. Schrijf op de tak, maak de takken zo lang als de woorden. Je leest een business-mindmap als een klok, begin om 1 uur.
 5. Gebruik enkele woorden – Of heel korte zinnen.
 6. Teken sub-takken – Ook nu weer met de lengte van het woord. Maak gebruik van organische vormen, die stimuleren vooral de rechterhersenhelft. Schrijf horizontaal zodat u het blad papier niet steeds hoeft te draaien. En vooral: schrijf alles op wat er in u opkomt – niks ‘ja, maar …’ Associeer er vrij op los.
 7. Gebruik kleuren, symbolen en tekeningen – Om zaken te laten opvallen, die rechterhersenhelft actief te houden en voor een beter overzicht.
 8. Volg uw creativiteit – Laat uw creativiteit niet afremmen door dat plaatje in het midden – dat was er om u op weg te helpen.
 9. Omcirkel delen van de mindmap – Dit maakt de verbanden tussen die delen duidelijk. Wacht hiermee totdat de mindmap bijna compleet is. Uw brein ziet verbanden leggen als een afrondingsproces en stopt dan met verder associëren.
 10. Verbind items – Dat maakt de verbanden tussen die onderdelen duidelijk.
 11. Werk lukraak – Oftewel: zoals uw brein het u ingeeft.
 12. Neem de tijd! Het kan uren, dagen, weken of zelfs maanden duren voordat uw business-mindmap compleet is. Heel goed mogelijk ook dat u ‘m nog eens opnieuw tekent.

Bron: managementimpact.nl

Reageer op dit artikel