nieuws

Sorry zeggen doe je zo

Persoonlijke ontwikkeling

Fouten maken is niets om ons voor te schamen. We doen het tenslotte allemaal. Het gaat erom hoe we de zaak weer recht zetten. Dat geldt zeker bij contact tussen mensen onderling op de werkvloer.

Sorry zeggen doe je zo

Onnodig bot geweest in uw reactie op een enthousiast voorstel van een collega? Of onvoorbereid aangeschoven bij een meeting over een onderwerp waarvan u weet dat het anderen na aan het hart ligt? Spijt als haren op uw hoofd van een onnodig kwetsende opmerking of een verkeerde aanpak? Sorry zeggen doe je zo.

 1. Niet te vlug, niet te langzaam
  Spijt? Wacht niet te lang met sorry zeggen. Dan is het leed al geleden. Maar kom er ook weer niet te snel mee. Want dan lijkt het alsof u het niet echt meent. Sorry zeggen om er maar vanaf te zijn mist zijn doel en is alleen maar pijnlijk voor de ander.
 2. En ook niet te vaak
  Door tien keer sorry te zeggen in twee zinnen, verliest uw verontschuldiging aan zeggingskracht.
 3. Zeg niet alleen maar ‘sorry’ 
  Zeker als u dat meer roept als een kreet dan als een echte verontschuldiging. In dat geval klinkt het eerder agressief dan berouwvol.
 4. Leg de schuld waar die hoort: bij u
  Verwerk uw excuses niet in een zin waarin u de schuld terugkaatst naar de persoon tegen wie u sorry zegt. “Sorry dat ik je vergat een hand te geven omdat je er zo weinig betrokken bijstond” is dodelijk.
 5.  Erken uw fout zonder smoesjes
  Geen ge-maar, geen omtrekkende bewegingen. Zeg sorry en leg uit wat er misging.
 6. ‘Wat kan ik doen om het goed te maken?’
  Een fout maken is één ding, hem rechtzetten een andere. Dus vraag of en hoe dat laatste mogelijk is.
 7. Sorry zeggen doe je face to face
  Bied geen excuses aan per e-mail, WhatsApp of aan de telefoon. Doe het persoonlijk, in een gesprek.
 8. Zeg alleen sorry als u het meent
  Heeft u iets doelbewust zo gezegd of gedaan en kan het u eigenlijk niks schelen wat die ander daarvan vindt? Wees dan wijs: zeg GEEN sorry.

Bron: assertief.nl

Reageer op dit artikel