nieuws

Risico’s inventariseren? Napo maakt een RI&E

RIE

Kent u Napo nog, het immer in blauw werkpak gestoken poppetje dat figureert in de veiligheidsfilmpjes van EU-OSHA? Hij is de ster in het nieuwe filmpje over risk assessment, oftewel risico’s inventariseren.

Risico’s inventariseren? Napo maakt een RI&E

Iedereen weet het: werkgevers moeten periodiek de arbeidsrisico’s in hun organisatie in kaart brengen met de risico-inventarisatie & -evaluatie. En een plan van aanpak opstellen met maatregelen om die risico’s weg te nemen/te verkleinen.

Risico’s inventariseren nog nooit zo eenvoudig

Dat weet Napo ook, zo blijkt. Hij sleurt zijn ietwat wanhopig kijkende baas mee over de werkvloer en wijst hem op allerlei mogelijke risico’s op de werkvloer. Zijn baas kijkt treurig vanachter zijn brillenglazen mee, aan zijn handgebaren is te zien dat hij niet goed weet hoe te beginnen. Maar Napo heeft een missie: zijn baas ervan overtuigen dat risico’s inventariseren nog nooit zo eenvoudig is geweest. Dankzij OiRA (Online interactive Risk Assessment).

Al 120 tools die helpen bij uitvoeren RI&E

OiRA is een online platform dat helpt bij het uitvoeren van een RI&E. Het biedt daarvoor makkelijke en gestandaardiseerde instrumenten aan in elke denkbare taal. Er zijn inmiddels al zo’n 120 tools beschikbaar, op maat gemaakt voor 60 branches en beroepen. Nog veel meer instrumenten zijn in de maak. Kant-en-klaar te gebruiken in zo’n vijftien landen. Zo kunnen kleine en zeer kleine bedrijven direct aan de slag met risico’s inventariseren en evalueren op het gebied van veilig en gezond werken.

Volg Napo’s voorbeeld en maak een begin met risico’s evalueren en het maken van een plan van aanpak. Bekijk het filmpje en zie hoe Napo en zijn baas risico’s eenvoudig de wereld uit helpen. Nu alleen nog zorgen dat er geen bananenschillen rondslingeren op de werkvloer …

https://youtu.be/nspjWv3-Ht8

Checklist aandachtspunten risico’s inventariseren

De Inspectie SZW controleert bedrijven op die wettelijk verplichte RI&E en het bijbehorende plan van aanpak. Maar hoe weet u als werkgever nu of alle mogelijke risico’s in uw bedrijf of organisatie zijn geïnventariseerd? Check het in dit overzicht van aandachtspunten voor de RI&E. Dat is een mooi begin. En houd daarna uw RI&E up-to-date door hem regelmatig opnieuw tegen het licht te houden. Dan werkt u in één moeite door aan een dynamische risico-inventariatie en -evaluatie.

> CHECK het overzicht met aandachtspunten voor de RI&E

 

> TIP: Veilig en gezond werken levend houden in uw bedrijf? Volg de 1-daagse opleiding ‘Begeleiden van een dynamische RI&E’.

Reageer op dit artikel