artikel

‘Low profile’ naar een arbocatalogus

Veilig werken

Auteur: Marina Noordegraaf

 

Medewerkers in de industriele reiniging riskeren lichamelijke overbelasting en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Dertien op de honderd werknemers hebben werkgerelateerde klachten. 92 procent daarvan heeft klachten aan en wisselende arbeidsomstandigheden. “Bij een bedrijf van dertig man kan het zo zijn dat er iedere dag tien groepjes van drie werknemers elk op een andere locatie werken. Dit maakt het nemen van maatregelen en de controle op naleving niet eenvoudig”, aldus Jan Van Zundert, voorzitter van werkgeversorganisatie SITO. Desondanks staan arbeidsomstandigheden permanent op de brancheagenda. Dit is mede te danken aan het arboconvenant ‘Industriele reiniging en scheepsonderhoud’ dat op 11 september 2006 afliep.

Alle partijen hebben wel het idee dat de sector zich steeds meer bewust wordt van de arbeidsrisico’s rondom lichamelijke belasting en gevaarlijke stoffen, stelt adviesbureau Orbis in de eindevaluatie van het arboconvenant. Het brancheconvenant kreeg een extra impuls toen de sector in 2003 meedeed met een VASt-traject. In 2005 rolt het Handboek Vuil van de persen. Het boek deelt het te reinigen vuil op in categorieen en elke categorie is voorzien van een risicobeschrijving. In de eindevaluatie van het convenant oordeelde Orbis dat het taalgebruik in het handboek en de gebruikte afbeeldingen te ver van de werkvloer af staan.

 

In reactie hierop is het branchoverlegorgaan Orsima momenteel bezig met het ontwikkelen van zogeheten train-de-trainer cursussen.

Maar de vertaalslag blijft lastig. Tijdens het arboconvenant ontwikkelde VHP ergonomie een Oplossingenboek Fysieke Belasting. Hierin staan vijftien haalbare oplossingen die varieren van het inzetten van een radiografisch bedienbare machine voor hogedrukdrukreiniging, via een scheepsreinigingsrobot tot een lier achterop een vacuumwagen. Veel van de oplossingen zijn al bekend, maar ze worden volgens Orbis nog niet algemeen gebruikt, blijkt uit de eindevaluatie. Daarnaast ontwikkelde de branche een train-de-trainercursus fysieke belasting voor KAM-coordinatoren. Zij geven het stokje vervolgens door naar de werkvloer.

De arbeidsinspectie is in het najaar van 2006 gestart met een nieuwe manier van inspecteren. De sector krijgt een zogeheten branchebrochure waarin staat hoe de inspectie in zijn werk gaat. De industriele reiniging is een van de vier proefkonijnen. In de branchebrochure industriele reiniging staat uitleg over de vijf belangrijkste risico’s: fysieke belasting, valgevaar, besloten ruimten, arbeids- en rusttijden en gevaarlijke stoffen.

Reageer op dit artikel