artikel

Niet de heftruck is gevaarlijk

Veilig werken

Er gebeuren nog veel ongevallen met heftrucks. Gelukkig is daar veel aan te doen. Want het is niet de heftruck die gevaarlijk is.

Niet de heftruck is gevaarlijk

Elk jaar ontvangt de Inspectie SZW circa 150 meldingen van ongevallen met heftrucks. Daarbij lopen gemiddeld 38 mensen blijvend letsel op en raken er 5 dodelijk gewond. Verontrustend is dat de aantallen al jarenlang stabiel blijven.

Mensen

Niet de heftruck zelf is gevaarlijk. Het zijn vooral de bedrijven en hun medewerkers die gevaarlijk met heftrucks omgaan. Het meest sprekende voorbeeld is het grote aantal mensen dat zich tegen alle voorschriften in op heftruckvorken omhoog laat tillen om een lamp te vervangen of boven in een stelling een vastzittende pallet los te maken. Het mag onvoorstelbaar heten dat dit soort acties nog steeds plaatsvindt in bedrijven.

Bedieningsinstructie

Elke chauffeur leert om voor aanvang van zijn werkzaamheden de staat van de heftruck te controleren. Daarbij hoort het verwijderen van vuil en olie van voetpedalen, het correct instellen van de stoel en het schoonhouden van de cabine. Ook onderdeel van de bedieningsinstructie is het dragen van de verplichte veiligheidsgordel, die met name bij kantelen van de heftruck zijn waarde al vaak heeft bewezen. Verder leren chauffeurs om goed te kijken voordat ze een actie starten, nooit met geheven vorken te rijden en achteruit te rijden als het zicht vooruit door een hoge pallet op de vorken onvoldoende is.

Onderhoud

Een technisch mankement kan leiden tot een ongeval. Bedrijven kunnen de kans daarop verkleinen door hun heftrucks overeenkomstig de Arbowet periodiek te laten keuren door een deskundige keurmeester. Zo’n keuring is gericht op beperking van de risico’s middels een controle van de technische staat van de machine en gaat daarmee verder dan een reguliere onderhoudsbeurt. Ook controleert de keurmeester alle aangebrachte veiligheidsvoorzieningen, gericht op verkleining van de kans op ongevallen in noodsituaties. Zoals de noodstop of de slangbreukbeveiliging.

Omgeving

Wie zijn heftrucks goed onderhoudt, regelmatig keurt en correct bedient, voorkomt goeddeels dat technische mankementen of verlies van de controle over de machine leiden tot ongevallen. Blijft over de manier waarop de werkomgeving is ingesteld op heftrucks. Reductie van de risico’s op dit vlak start met een zorgvuldige analyse van de knelpunten in de werkomgeving. Denk daarbij aan gescheiden paden voor voetgangers, het instellen van eenrichtingsverkeer of het vergroten van de zicht- en hoorbaarheid van voetgangers en heftrucks. Medewerkers zijn een belangrijke informatiebron bij het signaleren van knelpunten op de werkvloer.

 

> Meer weten over veilig werken met heftrucks? Lees het volledige artikel ‘Een heftruck is niet gevaarlijk’ van Jan Hommes in Arbo 7/8-2015.

Reageer op dit artikel