Boek: Veiligheidsmanagementsystemen volgens ISO 45001

Wat houdt de nieuwe norm ISO 45001:2018 in? Hoe kunt u met een veiligheidsmanagementsysteem de veiligheid in uw organisatie verbeteren? En hoe implementeert u een veiligheidsmanagementsysteem?

Boek: Veiligheidsmanagementsystemen volgens ISO 45001

In dit praktijkgerichte boek beschrijft de auteur de systeemelementen van de nieuwe norm ISO 45001:2018. Aan de hand van deze nieuwe norm legt hij uit wat een veiligheidsmanagementsysteem is en hoe dit de veiligheid in organisaties kan verbeteren. Alle aspecten die van belang zijn bij de implementatie en het onderhoud van een veiligheidsmanagementsysteem komen uitgebreid aan bod. Van de integratie van het veiligheidsmanagementsysteem in de bedrijfsprocessen en andere managementsystemen, zoals die van kwaliteit en milieu, tot en met certificering, uitvoering van het veiligheidsbeleid, en continue verbetering.

In deze derde generatie veiligheidsbeleid staat veiligheid centraal in de organisatie. Een veiligheidsmanagementsysteem gebaseerd op ISO 45001:2018 gaat verder dan technische processen of veiligheidswetgeving: het werkt door in alle onderdelen van de organisatie. De veiligheidsprofessional van nu moet zich hiervan bewust zijn en uitgebreide kennis hebben van veiligheidsmanagementsystemen.

Voor wie is het bestemd?
Arbocoördinatoren, geschoolde preventiemedewerkers, arbodiensten, certificatie-instellingen, consultants, veiligheidskundigen en arbeidshygiënisten in Nederland en België.

Achtergrond van de auteur
Jan Dillen is ingenieur bouwkunde, preventieadviseur niveau 1 (HVK) en milieucoördinator niveau A. Hij was lange tijd werkzaam als veiligheidsprofessional bij een verzekeringsmaatschappij op het gebied van preventie van arbeidsongevallen, brandverzekeringen en bouwrisico’s. Hij werkt momenteel als auditor op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu, en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor veiligheid auditeert hij OHSAS 18001/ISO 45001 en VCA, liefst gecombineerd met ISO 9001 en/of ISO 45001.

Daarnaast verzorgt Jan Dillen de opleidingen voor middelbaar en hoger veiligheidskundigen en milieuprofessionals aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Hasselt. Hij publiceert regelmatig over veiligheid en spreekt op congressen. Zo was hij spreker aan de TU Delft en op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde.

Meer informatie & bestellen

Lees meer over