nieuws

Te veel fijnstof in Mali voor volledige missie

Veilig werken

De Nederlandse militairen die zijn uitgezonden naar Mali moeten na drie maanden weer terug naar Nederland. Het risico dat ze worden blootgesteld aan de hoge concentraties fijnstof is anders te groot.

Dat stelt de militaire vakbond AFMP. De Nederlandse militairen zijn  voor een half jaar uitgezonden naar Mali, maar de AFMP vindt dat de manschappen niet al te lang mogen blootstaan aan de hoge concentraties fijnstof in het Afrikaanse land.

Dat zei AFMP-secretaris Skip Springer in het tv-programma EenVandaag. Het programma liet deskundigen aan het woord die wezen op de kwalijke gevolgen van de extreem hoge concentraties fijnstof voor de longen en het hart.

Militairen in het woestijngebied kregen stofmaskers

Het ministerie van Defensie liet al eerder weten dat er geen reden is voor zorgen over de gezondheid van het personeel. Aan de militairen in het woestijngebied zijn stofmaskers uitgedeeld. Het ministerie zegt de concentraties fijnstof in de gaten te houden en waar nodig extra maatregelen te nemen.

In Mali zijn meer dan 400 Nederlandse blauwhelmen. Zij verblijven bijna allemaal in Gao in het droge noordoosten van het land.

Reageer op dit artikel