nieuws

Vooral jonge ober heeft vaak een ongeluk

Veilig werken

Een op de vijftien werknemers loopt lichamelijk of geestelijk letsel op door een arbeidsongeval. De meeste ongevallen vinden plaats in de horeca, maar ook jongeren, bouwvakkers en mensen in ploegendienst lopen extra risico.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2013 liepen 458 duizend werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op door een ongeval tijdens het werk. 70 procent van de slachtoffers had lichamelijk letsel, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Ruim 20 procent liep uitsluitend geestelijke schade op, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag. En bij bijna 10 procent was er zowel lichamelijk letsel als geestelijke schade. Bijna de helft van de slachtoffers verzuimde door het ongeval een dag of langer.

 

Jongeren zijn vaker slachtoffer van een ongeval, maar zij verzuimen minder dan hun oudere collega’s. Jongeren zijn relatief vaak werkzaam in de horeca. In die bedrijfstak gebeuren relatief veel arbeidsongevallen, maar die leiden meestal niet tot verzuim van een dag of langer. In 2013 had 8,2 procent van de werknemers tot 25 jaar een arbeidsongeval met letsel opgelopen. Dat is bijna anderhalf keer zo veel als bij de werknemers van 25 jaar of ouder. Maar slechts een op de drie bleef een of meer dagen thuis van het werk.

 

Ongevallen vinden relatief vaak plaats buiten kantoortijden. Een op de acht werknemers die regelmatig in ploegendienst werken was in 2013 betrokken bij een arbeidsongeval. En van de werknemers die regelmatig in het weekend werken, was dat bijna een op de tien. Er gebeuren ook relatief veel ongevallen bij werknemers die structureel overwerken. Dit heeft een samenhang met de sector waarin werknemers een baan hebben. In de horeca wordt bijvoorbeeld veel in het weekend gewerkt en in de gezondheidzorg komt zowel in het weekend als in ploegendienst werken veel voor.

 

Sinds 2005 is het percentage mannen dat een ongeluk krijgt op het werk licht gedaald. Dat komt vooral doordat veel mannen hun baan in de bouw zijn kwijtgeraakt.

Reageer op dit artikel