nieuws

Beroerte door te veel slaap?

Veilig werken

Volwassenen die meer dan acht uur per nacht slapen, lopen een verhoogd risico op een beroerte. Dat schrijven wetenschappers van de University of Cambridge in het tijdschrift Neurology.

Beroerte door te veel slaap?

Na recente alarmerende berichten over slaaptekort en de negatieve gevolgen daarvan op de kwaliteit van het werk en het aantal arbeidsongevallen, blijkt slaap toch niet zaligmakend. Of lang slapen, in elk geval.

Langslapers

‘Langslapers’ ontwikkelden 46 procent vaker een beroerte dan mensen die per nacht zes tot acht uur slapen, bleek uit een analyse. Deze nieuwe analyse keek naar de relatie tussen een verandering in de slaapduur en de invloed die dat heeft op het beroerterisico. Overigens is nog niet duidelijk of lang slapen hier de oorzaak is of juist een gevolg. In het laatste geval zou langer slapen een voorteken kunnen zijn van een verslechterde gezondheid van de hersenen. Hoofdonderzoeker Yue Leng adviseert daarom niet om korter te slapen: “Slaap is cruciaal voor een goede gezondheid.”

Tien jaar

Voor het onderzoek bestudeerde Leng en collega’s de gegevens van bijna 9700 Europeanen. Zij volgden de deelnemers – met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar bij aanvang van de studie – tien jaar lang. Tussen 1998 en 2000 rapporteerden deze de duur en de kwaliteit van hun slaap. Vier jaar later deden zij dit opnieuw. Zo’n 70 procent van de deelnemers sliep zes tot acht uur per nacht. Een op de tien sliep meer dan acht uur. Tijdens het onderzoek kregen 346 deelnemers een beroerte. De deelnemers die meer dan acht uur sliepen, hadden een 46 procent hoger risico op een beroerte.

Reageer op dit artikel