nieuws

Streep door negeren rood kruis

Veilig werken

Het negeren van een rood kruis boven een rijbaan op de snelweg is levensgevaarlijk. In de afgelopen weken reden automobilisten al drie keer weginspecteurs aan die op een afgekruiste rijbaan aan het werk waren.

Streep door negeren rood kruis

Sinds begin dit jaar hebben vierhonderd automobilisten een bekeuring gekregen voor het negeren van een rood kruis boven de snelweg. Zij zijn tegen de lamp gelopen doordat de politie sinds januari extra controleert op het negeren van de rode kruizen boven de rijbanen, meldt een woordvoerder donderdag.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van de controles ligt bij het negeren van een rood kruis op een plek waar wegwerkzaamheden plaatsvinden of waar een ongeluk is gebeurd. De politie krijgt van Rijkswaterstaat te horen waar dat het geval is en gaat daar controleren. Op deze manier werden bijvoorbeeld op de A16 bij Kralingen 39 bestuurders op de bon geslingerd. Daar was een baan afgekruist na een pechgeval met een vrachtwagen die moest worden geborgen. Wie een bekeuring krijgt omdat hij een rood kruis heeft genegeerd, moet maar liefst 237 euro afrekenen.

Levensgevaarlijk

Het negeren van een rood kruis boven een rijbaan op de snelweg is levensgevaarlijk, benadrukt de politie steeds weer. Het zorgt voor grote onveiligheid op de weg voor mensen die daar aan het werk zijn. Alleen al in de afgelopen vijf weken zijn tot drie keer toe weginspecteurs aangereden die op een afgekruiste rijbaan aan het werk waren. Driekwart van de vierhonderd inmiddels uitgedeelde bekeuringen in het afgelopen halfjaar werden uitgeschreven bij wegwerkzaamheden of bergingswerk, het andere kwart bij afgesloten spitsstroken.

Nieuw verkeersbord

Om extra aandacht te vestigen op het belang van een rood kruis boven een rijbaan is sinds vier maanden een nieuw verkeersbord in gebruik. Daarop staat de tekst ‘Bij rood X: rijstrook DICHT’. Rijkswaterstaat heeft de borden geplaatst langs de A1, A12, A20, A27, A28 en de A67.

Geen rood kruis

Het gaat ook wel eens erg fout met de veiligheid van wegwerkers zonder dat automobilisten zich bezondigen aan rijden op een afgekruiste rijstrook. Zo raakte onlangs op de A44 bij Leiden een wegwerker gewond. Tijdens takelwerkzaamheden viel er een betonblok bovenop hem. De Inspectie SZW onderzoekt hoe het ongeval kon gebeuren. De weg was al afgesloten en het verkeer werd al omgeleid vanwege de werkzaamheden. (Bron: AD)

 

> Bijblijven met wetgeving? Kom naar de Arbo Wetgeving & Actualiteitendag op 12 november.

Reageer op dit artikel