nieuws

Arenden tegen aanslagen met drones

Veilig werken

Drones met AED aan boord, EHBO-drones, de onbemande vliegtuigjes lenen zich uitstekend voor levensreddende inzet. Helaas hebben criminelen en terroristen de drone ook ontdekt. De politie zet de tegenaanval in.

Arenden tegen aanslagen met drones

Dat sommigen de drones gebruiken met kwade bedoelingen, is iets waar de Nederlandse veiligheidsdiensten serieus rekening mee houden. Een van de tegenmaatregelen die de politie op dit moment serieus onderzoekt is de inzet van roofvogels.

Tegenmaatregelen

De politie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het ministerie van Defensie werken al langer samen bij de ontwikkeling van tegenmaatregelen tegen drones. Kwaadwillenden kunnen die gebruiken om bijvoorbeeld de openbare orde te verstoren, verboden goederen ergens binnen te smokkelen of in het ergste geval voor een aanslag. Met het oog op de veiligheid mogen drones nu al in bepaalde situaties niet vliegen.

Arenden

De training van arenden door een gespecialiseerd bedrijf is op dit moment in volle gang. Het project zit nog in de testfase, maar de toekomstige inzet van de roofvogels is een zeer reële mogelijkheid, aldus een woordvoerder van de politie. De training van de arenden is er speciaal op gericht dat de roofvogels de drones zien als prooi, die beetpakken en ze op een rustige plek naar de grond brengen. Dit zou kwalijke incidenten met de vliegtuigjes moeten voorkomen.

Hightech

De roofvogels zijn slechts één van de mogelijke tegenmaatregelen. Andere in onderzoek zijnde methodes zijn aanzienlijk meer hightech. Het gaat om onder meer geavanceerde detectiemiddelen en apparatuur om de besturing van drones op afstand over te kunnen nemen. Een van de opmerkelijkste opties is de inzet van een eigen drone die een net kan afschieten om zo een vijandelijke drone te vangen. Een soort Star Wars in het klein …

 

Reageer op dit artikel