nieuws

Et voilà: de digitale richtlijn Torenkranen

Veilig werken

Veiligheid, milieu en gezondheid vormden de rode draad van de richtlijn Torenkranen door Bouwend Nederland. Ook aan commerciële aspecten is aandacht besteed.

Et voilà: de digitale richtlijn Torenkranen

De richtlijn geeft de stand van de wetenschap weer en krijgt vorm in de website www.richtlijntorenkranen.nl, toegankelijk via pc, tablet en mobiele telefoon. Door de digitale uitvoering is de richtlijn Torenkranen eenvoudig en snel up-to-date te houden. Via de site kunnen gebruikers commentaar achterlaten en vragen stellen. Die feedback kan een commissie van deskundigen gebruiken bij actualisering.

Grote risico’s verbonden aan gebruik torenkranen

Dagelijks maken we in Nederland op grote schaal gebruik van torenkranen. Aan dat gebruik kunnen grote risico’s verbonden zijn. Dat geldt voor alle partijen in de keten die met torenkranen te maken hebben. Al naar gelang het proces gaat het daarbij om de vergunningverstrekker, de opdrachtgever, de constructeur en de leverancier, tot aan de gebruiker. Zij worden stuk voor stuk aangesproken op hun verantwoordelijkheid, zo blijkt uit de rapporten van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Belangrijke lacune bij ontwerp, bouw en overdracht

De rapporten maakten duidelijk dat er een belangrijke lacune is tussen de controle op het ontwerp en de bouw van machines, zoals torenkranen. Daarnaast is gebleken dat er ook bij de overdracht door de fabrikant van een torenkraan vanuit de nieuwbouwfase (het Machinerichtlijn-traject) naar de gebruiksfase (Arbobesluit) geen (verplichte) controle plaatsvindt.
Dit vormde voor Bouwend Nederland aanleiding om voor de gebruikers van torenkranen een richtlijn op stellen waarin alle aspecten rond de veilige inzet van torenkranen helder bijeen zijn gebracht. De Richtlijn is daarnaast bedoeld voor alle partijen die te maken hebben met het toezicht op het gebruik van torenkranen, zoals overheden en lokale instanties.

Bron: cobouw.nl

 

> LEESTIP: Veilig en productief werken met machines? Lees Productieve machineveiligheid.

Reageer op dit artikel