nieuws

Stewardess ziek door ‘troep in de lucht’?

Veilig werken

Een KLM-stewardess is ziek geworden van haar werk. Zij claimt dat dit komt door de gassen aan boord van de vliegtuigen waarin ze werkt, het zogenoemde aerotoxic syndrom.

Stewardess ziek door ‘troep in de lucht’?

“Honderden beroepsvliegers en duizenden reizigers worden ziek van die troep in de lucht aan boord”, aldus stewardess Evelyn van den Heuvel tegen De Telegraaf.

Niet ernstig verwijtbaar gehandeld

Van den Heuvel stelt dat zij ernstig ziek is geworden van zenuwgassen aan boord van KLM-vliegtuigen. Zij kampt inmiddels met diverse klachten. Het ontslag op staande voet van de stewardess moet worden teruggedraaid. Maar zij raakt per 1 april wel haar baan kwijt. Aldus het oordeel van de kantonrechter in Amsterdam. Het ontslag op staande voet van eind september 2016 wordt vernietigd “omdat Van den Heuvel niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.” Werkgever KLM moet haar een transitievergoeding betalen van 7.860 euro.

Aerotoxic syndrom (nog) geen beroepsziekte

De rechtbank gaat niet in op de chronische ziekte die Van den Heuvel zou hebben opgelopen tijdens haar werk voor KLM. Want, aldus de uitspraak, het aerotoxic syndrome – ziekteverschijnselen door blootstelling aan verontreinigde lucht – is nog niet officieel erkend als beroepsziekte. “Er zijn alleen al in Nederland honderden beroepsvliegers en duizenden reizigers die zwaar ziek worden van die troep in de lucht aan boord. Sommigen gaan er dood aan”, zei Van den Heuvel. Zij beraadt zich met haar advocaat op hoger beroep.

Bron: telegraaf.nl

 

[box type=”shadow” ]TIPS:
> Risico’s evalueren in de praktijk? Kom naar de praktijkdag Risico’s beheersen op 14 maart 2017.
> Meer weten over risico’s beheersen op de werkvloer? DOWNLOAD de GRATIS whitepaper risico’s beheersen
[/box]

Reageer op dit artikel