nieuws

Nog even geen risicomanagementstrategie?

Veilig werken

Risicomanagement krijgt weliswaar steeds meer aandacht bij bedrijven, maar voorlopig geven zij geen directe prioriteit aan een risicomanagementstrategie.

Nog even geen risicomanagementstrategie?

Maar er zijn positieve uitzonderingen. En waar doen organisaties die wel over een risicomanagementstrategie beschikken het eigenlijk voor? Compliance is de voornaamste drijfveer, zo blijkt.

Helft heeft geen risicomanagementstrategie

Het ‘Viewpoint rapport’ van DNV GL en onderzoeksbureau GfK Eurisko, uitgevoerd onder 1563 professionele organisaties, maakt duidelijk dat de helft van de ondervraagde bedrijven geen duidelijke risicomanagementstrategie heeft. Daarnaast laat de enquête zien dat bedrijven die wel een strategie voor risicomanagement hebben, voornamelijk zijn gedreven door compliancebehoeften (71%), bedrijfsbeleid (64%) of wensen van klanten (63%).

> LEES OOK: Mondiale risico-top 10, een analyse

Risicomanagement belangrijker bij +1000-bedrijven

Risicomanagement speelt bij ondernemingen met meer dan duizend werknemers een grotere rol dan bij kleinere bedrijven. Toch blijkt 77 procent van de kleinere bedrijven de beschikking te hebben over een risicomanagementteam.

> LEES OOK: 4 valkuilen voor risicomanagement

Beter bestand tegen economische tegenslagen

Bedrijven die risicomanagement op een gestructureerde manier aanpakken, zijn volgens DNV GL beter bestand tegen economische tegenslagen. Zonder een goede risicomanagementstrategie is de kans groter op het toebrengen van schade aan mensen. Bovendien bestaat er meer kans op materiële, financiële en reputatieschade.

Nederlandse bedrijven blijken weinig bekend met verschillende normen, richtlijnen en raamwerken voor risicomanagement. Slechts een op de drie bedrijven (36 procent) past (gedeeltelijk) ten minste één norm, richtlijn of raamwerk toe.

> LEES OOK: Houd risicomanagement simpel

[box type=”shadow” ]Integratie met bedrijfsstrategie

CEO Luca Crisciotti (DNV GL): “Toonaangevende bedrijven zien risicomanagement niet alleen als een noodzaak om bedreigingen te beheersen of naleving van wet- en regelgeving te verzekeren. Voor deze organisaties biedt integratie van een goede risicomanagementaanpak met de bedrijfsstrategie ook de mogelijkheid om positief risico te ontdekken en gebruik te maken van zakelijke kansen.”[/box]

45 procent wil meer investeren in risicomanagement

Er komt wel meer aandacht voor risicomanagement. Van de ondervraagde organisaties is 45 procent van plan om de komende drie jaar de investering in risicomanagement te verhogen. De meeste respondenten (81%) denken dat een gestructureerde risicomanagementaanpak als basis van het managementsysteem voor toegevoegde waarde zal zorgen. En dit voor zowel de organisatie als voor haar stakeholders.

Bron: dnvgl.nl

 

> Wel aan de slag met veiligheid en risicomanagement? Kijk op Congres Risicomanagement.

> TIP: Bekijk de gratis whitepaper Risicomanagement 

Reageer op dit artikel