nieuws

Waterpolitie voert actie voor veiliger werken

Veilig werken

De waterpolitie voert opnieuw actie en houdt de boten aan de kant. Hiermee heeft zij de actie hervat die in maart werd opgeschort.

Waterpolitie voert actie voor veiliger werken

Volgens de actievoerders beschikt de waterpolitie over onvoldoende mensen om de diensten goed en veilig uit te kunnen voeren. Volgens politievakbond ACP is er daarnaast sprake van een groot gebrek aan informatie en aan vertrouwen in de leiding.

Gebrek aan mankracht en vertrouwen in leiding

De bond stelt dat dit de redenen zijn dat veel politiemensen opnieuw actie willen voeren door niet meer uit te varen. Het gaat om een landelijke actie, zei een woordvoerder van de bond. In maart besloot de waterpolitie ook al om actie te voeren omdat zij over te weinig mankracht beschikt om haar werk op een goede en veilige manier te doen.

Onduidelijkheid over nieuwe opzet waterpolitie

Daarnaast willen de actievoerders meer duidelijkheid over hoe de waterpolitie er in een nieuwe opzet uit komt te zien. Ze eisen meer informatie van de korpsleiding. Ook willen de actievoerders weten hoeveel mensen boventallig zijn, nadat een aantal functies is geschrapt.

Korpsleiding komt afspraken niet na

“De collega’s worden niet op de hoogte gehouden van stappen die de korpsleiding wil zetten voor de nieuwe inrichting van deze dienst. Afspraken worden niet nagekomen en het is nog steeds onduidelijk waar men aan toe is”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Bewaking arbeidstijden schippers

De waterpolitie heeft onder meer tot taak om de veiligheid in de Nederlandse kuststrook te bewaken. Verder controleert zij of schippers niet te lang aan het roer staan, om het risico op aanvaringen terug te dringen. De waterpolitie voert nu al enkele dagen geen controles meer uit. Alleen bij spoedmeldingen varen de boten uit.

> Bekijk de basisinspectiemodule Arbeids- en rusttijdenbeleid van de Inspectie SZW (pdf)

 

> TIP: Meer over arbeidstijden op de Arbo Actualiteitendag

Reageer op dit artikel