nieuws

Proef met no trolley-doorgangen op Schiphol

Veilig werken

Reizigers zonder bagage of met een kleine (hand)tas krijgen komende zomer voorrang bij de veiligheidscontroles op Schiphol. De luchthaven wil met deze aanpak de doorstroom van passagiers in zogeheten no trolley-doorgangen versnellen.

Proef met no trolley-doorgangen op Schiphol

Dat bevestigde een woordvoerder in een artikel hierover in De Telegraaf.

Vliegmaatschappijen vragen geld voor ruimbagage

Steeds meer mensen reizen tegenwoordig alleen met handbagage, die ze meenemen in een rolkoffertje (trolley). Voor het inchecken van ruimbagage vragen luchtvaartmaatschappijen steeds vaker geld. Daardoor besluiten steeds meer reizigers hun spullen te vervoeren als gratis handbagage. “Zo’n trolley rolt bovendien makkelijk door de luchthaven en je hoeft niet te wachten bij de bagageband op de plaats van bestemming”, aldus de zegsman van Schiphol.

Trolley geeft meer werk bij veiligheidscontrole

Hoewel begrijpelijk, leiden al die rolkoffertjes wel tot meer werk bij de veiligheidscontroles. En dat kost tijd. Ook doen reizigers hun laptop of tablet in de trolley om er niet mee te hoeven sjouwen. Bij de security check moeten die eruit en dat leidt nogal eens tot tijdrovende graafpartijen in koffertjes.

No trolley-doorgangen alleen op piekmomenten

De proef met de versnelde doorgang is op zaterdag 1 juli begonnen in de vertrekhallen 1, 2 en 3. Volgens de woordvoerder geldt de voorrang voor passagiers met bijvoorbeeld alleen een laptoptas, rugtas of kleine handtas. De speciale no trolley-doorgangen zijn overigens alleen beschikbaar op de piekmomenten, als het erg druk is bij de veiligheidscontroles.

 

> TIP: Lees meer over transportveiligheid in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid

Reageer op dit artikel