nieuws

Het ging weer mis bij Shell Pernis

Veilig werken

Uit de fluorwaterstoffabriek van Shell Pernis is maandagavond een hoeveelheid waterstoffluoride ontsnapt. De stof kwam vrij met het spoelen van de leidingen.

Het ging weer mis bij Shell Pernis

Na identificatie van het probleem heeft personeel van de oliemaatschappij samen met de hulpdiensten het lek gedicht, aldus een woordvoerder. De stof is binnen het Shell-terrein gebleven.

Vrijgekomen gaswolk neergeslagen met waterstralen

Hoewel het lek gedicht is, is de brandweer nog wel aanwezig. De vrijgekomen gaswolk is neergeslagen met waterstralen om te voorkomen dat het gas zich kon verspreiden, aldus de veiligheidsregio. Eerder sprak de DCMR Milieudienst Rijnmond over verplaatsing van de vrijgekomen stof richting Rotterdam Hoogvliet.

Geen gevaarlijke concentraties waterstoffluoride

Chemische adviseurs en de brandweer hebben metingen uitgevoerd in het gebied. Daarbij zijn geen gevaarlijke concentraties gemeten. Waterstoffluoride of fluorwaterstof heeft een zure geur en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk. Bij de DCMR Milieudienst Rijnmond zijn inmiddels 29 klachten van omwonenden binnengekomen over stank, vooral uit Hoogvliet.

> Bekijk de regelgeving voor gevaarlijke stoffen in de vorm van een infographic

Shell biedt excuses aan voor tweede grote incident

Het is nog niet bekend of de lekkage te maken heeft met de brand bij Shell die ontstond door kortsluiting in een hoogspanningsstation. Directeur Jos van Winsen van Shell Pernis heeft zijn excuses aangeboden voor het tweede grote incident binnen enkele dagen op de Shell-raffinaderij. Van Winsen belooft een onderzoek naar het ontstaan van het lek. “We inspecteren alle leidingen regelmatig. Zo’n gat hoort niet te ontstaan en we gaan onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren.”

 

> Aan de slag met veiligheid en risicomanagement? Kijk op CongresRisicomanagement.

Reageer op dit artikel