nieuws

Zo maakt u werken weer leuk!

Veilig werken

Beetje lusteloos? Maandag niet zo’n zin? Moe van alle onzin en regeltjes op het werk? Maak werken weer leuk!

Zo maakt u werken weer leuk!

Oftewel: doe als Allard Droste. Haal de onzin eruit en werken wordt één groot avontuur. Geen hiërarchie, geen vaste werktijden, geen verlofdagenaanvraag, wel (veel) eigen verantwoordelijkheid en daardoor werkplezier. En dat alles nog veilig en gezond ook.

Behandel uw medewerkers als volwassenen

Misschien denkt u nu: Ricardo Semler. Want deze Braziliaanse ondernemer is met zijn bedrijf Semco de grondlegger van de gedecentraliseerde participatieve managementstijl. Semler wist altijd bovengemiddelde winst te behalen in zijn bedrijf, zelfs tijdens de enorme Braziliaanse crisis. Niet door hands-on te zijn, maar juist door zijn handen ervan af te trekken. Hoe? De zakenman Semler neemt zijn medewerkers altijd serieus, hij behandelt ze als volwassenen. Gevolg: zijn mensen gaan zich ook als volwassenen gedragen. Geen gekkigheid, maar hard werken op een manier die zij zelf prettig vinden.

Dat werkt ook in de polder, zegt Allard Droste

Terug naar Allard Droste. Want Nederland is geen Brazilië. Werkt dat vrijheid-blijheid-model hier ook? Droste weet inmiddels van wel. Al tien jaar ondernemer, heeft hij inmiddels veel ervaring met het managementmodel waarin de werknemers hun eigen verantwoordelijkheid nemen. In zijn bedrijf staat de mens voorop en mag werken weer gewoon leuk zijn. Werken weer leuk in die zin dat werknemers zelf mogen bepalen wat ze doen en hoe ze dat doen. Als de order maar goed wordt uitgevoerd en op tijd klaar is. Hij schreef er het boek Semco in de polder over, inmiddels een bestseller.

Maak het bedrijfsbudget tot budget van medewerkers

Semler liet zijn medewerkers zelfs hun eigen bedrijfspand uitzoeken en inrichten. Ja, zegt u, ik zie het al voor me. Dan krijgen we van die uitwassen als idioot dure kroonluchters of paarlemoeren wc-brillen. Helemaal niet, zegt Droste. Als iedereen zich verantwoordelijk voelt, gebeurt dat juist niet. Want iedereen begrijpt dat het budget niet tot in de hemel groeit. Want het budget van het bedrijf is ook het budget geworden van de medewerkers. En ook veilig en gezond werken is een zaak van iedereen. Dus pakken ze het aan zoals ze het thuis zouden doen: met gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel.

Weg met de vaste structuur: Semco en veiligheid

“Richt het in zoals je zelf ook het liefst zou werken”, stelt Droste. We trekken dit door naar veilig en gezond werken. Stel, iedereen in uw organisatie vindt veilig en gezond werken vanzelfsprekend. U hoeft er niet constant op te hameren. Dan: weg met de vaste structuur! Hoe krijgt u dat voor elkaar? Ook hier zijn vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid de basis. Droste vertelt op het congres Grip op gedrag hoe hij dat in de praktijk aanpakt. Hoe hij ook op dit vlak de grote omslag realiseerde van hiërarchisch naar samensturend. Met – by the way – een ziekteverzuim dat daalde van 7 naar 2 procent en een omzet die steeg van 2,5 naar 12 miljoen.

 

> TIP: Grijp nu uw kans om te horen hoe u dit kunt aanpakken. Ga de interactie aan met Allard Droste op het congres Grip op gedrag.

Reageer op dit artikel