nieuws

VCA-examen kan alleen nog elektronisch

Veilig werken

Doet u binnenkort VCA-examen? Dan is dat in de ‘nieuwe stijl’. Sinds 1 september kunnen medewerkers alleen nog elektronisch het VCA-examen afleggen.

VCA-examen kan alleen nog elektronisch

En misschien nog wel belangrijker: ook in de manier van vragen stellen is er het een en ander veranderd.

Meer samenhang en blijk van begrip

De bedoeling van het VCA-examen nieuwe stijl is dat het een grotere samenhang creëert tussen de verschillende vragen. Ook moet de kandidaat meer laten blijken dat hij niet alleen de goede antwoorden kan geven, maar dat hij de stof ook heeft begrepen. Met dat doel zijn de eind- en toetstermen aangepast. De vragen sluiten bovendien meer op de praktijk aan en stellen op die manier de werksituatie centraal.

> LEUK OM OOK TE LEZEN: Lang leve(n) leren

Multiple-choice én toepassingsvragen

Ook de manier van vragen stellen is veranderd. Waren er voorheen alleen multiple-choice vragen te beantwoorden, nu krijgt de kandidaat ook diverse toepassingsvragen voorgelegd. Zo komt er standaard een ‘matrixvraag’ voorbij, waar de kandidaat van drie of vier beweringen moet invullen of die juist of onjuist is. En een ‘koppelvraag’, waarbij de kandidaat begrippen uit twee rijen aan elkaar moet koppelen. Het aantal te behalen punten is zowel voor VCA Basis als voor VCA VOL licht teruggebracht.

Kijk in deze infographic hoe het zit

Construction Media, eigenaar van VGM Box dat VCA-cursussen aanbiedt, laat weten alle methodes en lesstof al te hebben aangepast op de nieuwe situatie. Het bedrijf heeft alle veranderingen in het VCA-examen inzichtelijk gemaakt in een overzichtelijke infographic.

> BEKIJK wat er is veranderd in het VCA-examen in deze INFOGRAPHIC

Reageer op dit artikel