nieuws

Help, nog meer onveilige betonvloeren

Veilig werken

Niet alleen het Polak-gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam kampt met een mogelijk onveilige betonvloer. Maar naar schatting 100 tot 150 gebouwen met betonvloeren zoals die van de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport.

Help, nog meer onveilige betonvloeren

Branchevereniging VN Constructeurs komt tot die ruwe schatting na een inventarisatie onder grotere leden en na eigen berekeningen.  Van onmiddellijk gevaar zou volgens de vereniging geen sprake zijn.

Verdachte betonvloeren: breedplaten met daarop beton

Vooral ziekenhuizen, scholen, kantoren en parkeergarages die de afgelopen achttien jaar zijn opgeleverd hebben ‘verdachte’ betonvloeren. Een woordvoerder van de vereniging bevestigt een bericht hierover van RTL Nieuws. Het gaat om breedplaatsvloeren waarover beton is gestort. “Het risico lijkt groter als daarbij zelfverdichtend beton is gebruikt op platen met een glad oppervlak”, aldus de zegsman van VN Constructeurs.

In de potentiële probleemgebouwen is een zogeheten breedplaatconstructie gebruikt. Op in de fabriek gemaakte, relatief dunne betonplaten wordt ter plekke een dikke laag beton gestort. Voorwaarde voor een goede hechting van het beton op de breedplaten: ze moeten een ruwe bovenkant hebben. In de Eindhovense parkeergarage waren gladde breedplaten gebruikt. Het gestorte beton kon zich niet goed aan die laag hechten en de parkeergarage stortte in.

> LEES OOK: Veiligheidsrisico betonvloeren in gebouwen

Diverse gebouwen inmiddels als mogelijk onveilig aangemerkt

Van gebouw tot gebouw wordt nu bekeken of de hechting tussen platen en betonlaag voldoende is. Daarna volgt de vraag of herstel mogelijk is of dat het nodig is om het gebouw te slopen.

Een aantal gebouwen is inmiddels als mogelijk onveilig aangemerkt. Voorbeelden daarvan zijn Gebouw X van hogeschool Windesheim in Zwolle en het Polak-gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Inmiddels is ook een schoolgebouw van Saxion in Enschede voorlopig op slot gegaan wegens het gebruik van breedplaatsvloeren. Ook het gebouw van Leerpark Presikhaaf in Arnhem is per direct gesloten vanwege onzekerheid over de vloerconstructie. Aanvullend onderzoek moet duidelijk maken of er herstelwerkzaamheden nodig zijn of dat het pand weer open kan.

Bronnen: cobouw.nlrtl.nltelegraaf.nl 

Reageer op dit artikel