nieuws

Zwijgen over aerotoxic syndrome bij KLM?

Veilig werken

KLM neemt gezondheidsklachten van vliegend personeel wel degelijk serieus. Dat stelt de luchtvaartmaatschappij in een verklaring naar aanleiding van het tv-programma Zembla.

Zwijgen over aerotoxic syndrome bij KLM?

Zembla stelt dat KLM personeel met het zogeheten aerotoxic syndrome het zwijgen wil opleggen. Volgens het onderzoeksprogramma heeft oud-KLM-piloot Willem Felderhof een zwijgcontract moeten ondertekenen over zijn gezondheidsklachten door de giftige dampen aan boord van vliegtuigen.

Geen verband aerotoxic syndrome en cabinelucht

Volgens KLM hebben verschillende onderzoeken door partijen als de EASA, ILT, Universiteit Utrecht en TNO aangetoond dat vliegend personeel niet te maken heeft met ziekmakende lucht in de cabine. “Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten heeft de conclusie getrokken dat er geen sprake is van een beroepsziekte door blootstelling aan de stof TCP.”

> LEES OOK: Vliegtuigen of gifbommen

Er kan volgens de luchtvaartmaatschappij vooralsnog geen oorzakelijk verband worden gevonden tussen de kwaliteit van de cabinelucht en de gezondheidsklachten van mensen die zeggen aan het aerotoxic syndrome te lijden. “Het wordt dan ook internationaal niet erkend als beroepsziekte.”

Oud-werknemers: zwijgcontracten, KLM: schikking

In de uitzending van Zembla klagen oud-werknemers over zwijgcontracten die zij hebben moeten tekenen. Daarmee leggen zij zich vast om na hun dienstperiode bij KLM niet te spreken over de gezondheidsklachten. KLM stelt dat zij in de desbetreffende gevallen een schikking heeft getroffen om de voortslepende discussie met de betrokken werknemers te beëindigen. “Het is gebruikelijk om dan een geheimhoudingsbeding op te nemen.”

Reageer op dit artikel