nieuws

Vuurpijlen en knalvuurwerk in de ban?

Veilig werken

De overheid moet vuurpijlen en knalvuurwerk verbieden. Die aanbeveling doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De OVV heeft een uitgebreid onderzoek verricht naar veiligheidsrisico’s rond de jaarwisseling.

Vuurpijlen en knalvuurwerk in de ban?

De Onderzoeksraad noemt de risico’s van vuurpijlen en knalvuurwerk tijdens de viering onacceptabel groot. Volgens de raad is de tijd gekomen om “het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen” te doorbreken.

De raad signaleert dat er ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, uit wankele flessen afgestoken en soms ook op omstanders gericht. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en “uitnodigt tot roekeloos gedrag”.

Gemiddelde materiële schade 10 tot 15 miljoen euro

Volgens cijfers van het Verbond van Verzekeraars bedraagt het gemiddelde schadebedrag aan personenauto’s, inboedel en gebouwen tijdens een regenachtige jaarwisseling 10 miljoen euro. Is het droog, dan loopt het bedrag meestal op richting de 15 miljoen euro.

Jaarwisseling 2016/2017: schade en slachtoffers

De jaarwisseling 2016/2017 veroorzaakte voor 14,3 miljoen euro aan materiële schade. Op 31 december 2016 en 1 januari 2017 zijn 472 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Tijdens die jaarwisseling viel één dodelijk slachtoffer door vuurwerk. Meer gegevens in onderstaande infographic (u kunt inzoomen met control+).

Meeste slachtoffers zijn mannen onder de 30 jaar

De overgrote meerderheid van de slachtoffers is man (76%). Een derde (36%) is jonger dan twintig jaar, 30 procent is in de leeftijdscategorie 20-29 jaar. Opmerkelijk: bijna twee derde (61%) van de slachtoffers heeft het vuurwerk niet zelf afgestoken, maar was omstander (bron: veiligheid.nl).

Geen totaalverbod op vuurwerk voor consumenten

De Onderzoeksraad pleit niet voor een totaalverbod op vuurwerk voor consumenten. Veel siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk dat weinig kwaad kan, mag wat de onderzoekers betreft gewoon beschikbaar blijven. Volgens cijfers van de branche zorgen deze relatief onschuldige vuurwerksoorten voor 80 procent van de omzet.

Gemeenten doen er volgens de raad verstandig aan om het feest “een meer georganiseerd karakter” te geven. Bijvoorbeeld door vuurwerkshows te organiseren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid moeten gemeenten daarbij actief de weg wijzen, stellen de onderzoekers.

Bronnen: onderzoeksraad.nlveiligheid.nl 

Reageer op dit artikel