nieuws

Drie (on)waarheden over gedrag

Veilig werken

De waarschuwing ‘Wees voorzichtig!’ is meestal bedoeld om ons opmerkzaam te maken op mogelijke gevaren en te voorkomen dat we ‘onveilig’ gedrag vertonen. Het is oké wanneer je moeder dit zegt, of dat je het tegen je kinderen zegt. Maar is deze waarschuwing ook iets voor veiligheidsprofessionals?

Drie (on)waarheden over gedrag

Volgens veiligheidsexpert Carsten Busch heeft veiligheid een serieus probleem. Beter gezegd, 95 problemen. Hij presenteerde ze in zijn boek Veiligheidsfabels 1-2-3, 95 (on)waarheden over veiligheid bij elkaar.

De redactie van Arbo selecteerde drie veiligheidsfabels uit dit boek over het thema Gedrag. Beknopt en luchtig besproken. Wat zijn de zwakke punten van het gebruikelijke denken over veiligheid en gedrag? Stuk voor stuk aanzetten tot alternatieve benaderingen en verbetering. Aan u om te beoordelen hoe eenvoudig het beïnvloeden van gedrag op de werkvloer is …

Wees voorzichtig!

De eerste fabel heeft als titel: “Wees voorzichtig!”

Deze waarschuwing is meestal bedoeld om ons opmerkzaam te maken op mogelijke gevaren en te voorkomen dat we ‘onveilig’ gedrag vertonen. Het is oké wanneer je moeder dit zegt, of dat je het tegen je kinderen zegt. Het laat zien dat je zorgzaam bent. En misschien hebben ze wel wat aanmoediging nodig om goed uit te kijken en zich twee keer te bedenken voordat ze iets doen. Maar ik heb me een tijdje afgevraagd of veiligheidsprofessionals het zouden moeten gebruiken. Tot dusFabel: Wees voorzichtig! verre is mijn conclusie dat het een zwakke term is in een professionele context.

> Deze fabel verder lezen? Download de whitepaper Drie (on)waarheden over gedrag

Reageer op dit artikel