nieuws

Slachtoffer arbeidsongeval moet liegen

Wetgeving

De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft een werkgever aangehouden omdat hij vermoedelijk het slachtoffer van een arbeidsongeval heeft willen beïnvloeden. Doel: de toedracht van het ongeval verdraaien.

Slachtoffer arbeidsongeval moet liegen

De aanhouding door de directie Opsporing vond plaats onder leiding van het Functioneel Parket.

Val van zes meter hoogte op betonnen vloer

Het bedrijfsongeval in kwestie vond plaats in juni van dit jaar in het Limburgse Born. Tijdens het verwijderen van asbestplaten van een dak van een pand viel het slachtoffer van ongeveer zes meter hoogte op een betonnen vloer. De man liep daarbij ernstig letsel op en werd overgebracht naar een ziekenhuis. Op dit moment is de man nog herstellende van zijn val.

Inspectie SZW vermoedt poging tot beïnvloeding

Het vermoeden bestaat dat de werkgever het slachtoffer heeft willen beïnvloeden om een verklaring af te leggen over het arbeidsongeval die in strijd was met de werkelijkheid. De inspecteurs van de Inspectie SZW doen onderzoek naar het arbeidsongeval. De mogelijke beïnvloeding door de werkgever gaven deze inspecteurs door aan de directie Opsporing van de Inspectie SZW. Dit heeft nu geleid tot de aanhouding van de werkgever.

Werkgever wil vermoedelijk boete ontlopen

Het beïnvloeden van slachtoffers van arbeidsongevallen komt volgens de Inspectie SZW de laatste tijd vaker voor. De arbeidsinspecteurs zijn er goed in om beïnvloeding te signaleren. Op dit moment loopt er voor een ander arbeidsongeval ook al een strafrechtelijk onderzoek. De reden om slachtoffers te beïnvloeden om hun getuigenis te veranderen, is vermoedelijk gelegen in de gedachte van de werkgever om op deze manier een boete te ontlopen. Dit met de achterliggende bedoeling te voorkomen dat een verzekeringsmaatschappij weigert om gemaakte zorgkosten niet uit te keren.

Bron: rijksoverheid.nl

[box type=”shadow” ]> TIP: Werken aan het gedrag van uzelf en medewerkers in uw organisatie? Kom naar de Praktijkdag Grip op gedrag op 22 november 2016 in Veenendaal. Leden van de NVVK, NVvA en BA&O  krijgen 100 euro korting.[/box]

 

Reageer op dit artikel