nieuws

€ 27.000 boete voor Bart Smit

Wetgeving

Speelgoedwinkelketen Bart Smit heeft van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een boete gekregen van 27.000 euro. Dit vanwege het liftongeval vorig jaar in een winkel van de keten in Eindhoven.

€ 27.000 boete voor Bart Smit

De Inspectie SZW vindt dat het bedrijf niet genoeg maatregelen heeft genomen om bezoekers van de winkel te beschermen, meldt Omroep Brabant.

Niet de lift in, maar de liftschacht

Bij het liftongeval raakten een moeder met haar baby in een buggy onder het liftplateau bekneld. Een werknemer had voorafgaand aan het ongeval de lift op de eerste verdieping gezet om de vloer van de liftschacht te stofzuigen. Nadat de werknemer klaar was, verzuimde hij om de liftdeur goed af te sluiten. Toen de klant met haar baby in de buggy op de begane grond in de lift stapte, stapte zij feitelijk in de liftschacht. De lift zelf stond nog op de eerste verdieping.

Baby liep lichte verwondingen op

Vervolgens trad de lift in werking en kwam naar beneden. Het gevaarte stopte pas op 50 centimeter afstand van de grond, vermoedelijk doordat het in aanraking kwam met de buggy. Omstanders slaagden er aansluitend in om de liftdeur los te trekken en moeder en kind te bevrijden. De baby liep bij het liftongeval lichte verwondingen op.

Onvoldoende veiligheidsmaatregelen

De inspectie is van mening dat de winkelketen niet voldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen om gevaar voor de klanten te voorkomen. Volgens de inspectie was het ongeluk te voorkomen geweest als de werknemers van Bart Smit zich aan de voorschriften van de liftfabrikant hadden gehouden. Het bedrijf kan nog tegen de boete in bezwaar en beroep gaan.

Bron: omroepbrabant.nl
Foto: politie Eindhoven (Facebook)

 

> Meer weten over veilige machines? Volg de opleiding Productieve machineveiligheid.Productieve_machineveiligheid_klein
> Veiligheidsmaatregelen te duur? Leer met het boek ‘Productieve machineveiligheid’ hoe het anders kan.

 

 

Reageer op dit artikel