Het is tijd voor intelligente ongehoorzaamheid

Wordt u ook regelmatig gek van al die regeltjes? Vooral als u merkt dat de regels strijdig zijn met uw vakmanschap. Of de veiligheid op de werkvloer. En gaat het dan toch mis, dan verzinnen we ... nieuwe regels. Tijd voor intelligente ongehoorzaamheid!

Het is tijd voor intelligente ongehoorzaamheid

Regels zijn regels, zo luidt het gezegde. Maar misschien is dat soms te simpel. Want aan sommige regels moet je inderdaad gehoorzamen, maar aan andere niet altijd. Want soms is het tijd voor intelligente ongehoorzaamheid. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Nog maar een week en dan hoort u er alles over ... op het Landelijk Arbocongres.

De wereld om ons heen verandert snel en ons werk verandert mee. Ondertussen moeten we wel met zijn allen langer blijven doorwerken. Dan moet het wel een beetje leuk blijven, dat werken. Maar hoe houden we het leuk, voor onszelf en voor anderen? En veilig, bovendien? Door duurzaam vitaal en veilig te blijven (samen)werken.

De slimme aanpak: zorg dat iedereen meedoet

Dat klinkt mooi en dat is het ook. Maar voor een optimaal effect moeten we het wel met zijn allen doen. Want wat als de een stomweg alle regels volgt, terwijl u denk: ‘ho, maar hoe zit het dan met mijn vakmanschap?’ Kijk, en daarom moet u nu naar het Landelijk Arbocongres. Want tijdens de alweer 16e editie van dit congres laten we u kennismaken met verrassende en effectieve manieren en methoden om mensen in beweging krijgen. Blijvend in beweging.

Regels of intelligente ongehoorzaamheid?

Neem nu die intelligente ongehoorzaamheid. Jaap Peters heeft de afgelopen jaren een studie gemaakt van regels, en zijn conclusie luidt dat je ze niet klakkeloos moet opvolgen. Althans … niet allemaal. Wat volgens hem kun je ze onderverdelen in twee soorten. “Allereerst zijn er de zogenoemde horizontale regels. Dat zijn de regels die horen bij goed vakmanschap, bij vakinhoudelijke standaarden, bij het protocol. Ze gelden voor iedere vakman of vakvrouw. Verticale regels zijn de regels die worden ingesteld van hogerhand. En soms botsen die met elkaar.”

> LEES OOK: Waar regels zijn, is geen aandacht

Wilt u meer weten over wanneer regels heilig zijn en wanneer niet? Wat regels voor uw dagelijkse werksituatie betekenen en wanneer u moet kiezen voor intelligente ongehoorzaamheid? Kom dan luisteren naar wat Jaap Peters daarover te vertellen heeft.

> TIP: Zijn de regels altijd heilig? Leer het van Jaap Peters op het Landelijk Arbocongres.

Vol nieuwe inspiratie, inzichten en ideeën naar huis

Natuurlijk komen er ook nog heel veel andere thema's aan bod. Hoe dan ook, u gaat na afloop vol nieuwe inspiratie, inzichten en ideeën naar huis. Dat beloven we. Meer weten? Bekijk het programma.

Het is tijd voor intelligente ongehoorzaamheid

Lees meer over