Countdown: nog een paar dagen tot het Landelijk Arbocongres 2022 en Safety & health @ work

Countdown: nog een paar dagen tot het Landelijk Arbocongres 2022 en Safety & health @ work

Het roer moet om! De arbofunctionaris in control. Dat is het thema van het Landelijk Arbocongres 2022. Live in Rotterdam Ahoy op donderdag 6 oktober. Het Landelijk Arbocongres vindt plaats op dag 2 van de vakbeurs Safety&Health@Work.

De dagvoorzitter tijdens het Landelijk Arbocongres is Koen Langenhuysen. Keynotespeakers zijn Daantje Derks, Annemarie Timmermans en Tony Thoeng van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Er zijn bovendien actuele en inspirerende workshops in 3 rondes. Het Landelijk Arbocongres vindt plaats op dag 2 van de vakbeurs Safety&Health@Work.

Tijden veranderen en er komen continu een hoop nieuwe uitdagingen op ons af. Dat heeft grote gevolgen voor de arbeidsomstandigheden van medewerkers én voor de arboprofessionals.

Hoe zorgen we ervoor dat we daarop voorbereid zijn? En wat kunnen wij als arbofunctionaris anders en beter doen? Want nog steeds krijgen werknemers fysieke en mentale klachten door hun werk. Ons doel is een werkvloer die gezond en veilig is en van arbeidsomstandigheden een gewaardeerd vakgebied maken.

Het Landelijk Arbocongresis al 20 jaar dé dag voor professionals die door experts in één dag helemaal bijgepraat worden over alle actuele arbothema’s. Ook dit jaar belooft het weer een dag vol inhoud, inspiratie en interactie te worden. Kijk je er ook naar uit om samen met vakgenoten te sparren en een inspirerende dag te beleven? Schrijf je dan nu in voor het Landelijk Arbocongres.

Vakbeurs Safety&Health@Work

Het Landelijk Arbocongres vindt plaats op dag 2 van de vakbeurs Safety&Health@Work.
De vakbeurs Safety&Health@Work vindt plaats op woensdag 5 en donderdag 6 oktober 2022 in Rotterdam Ahoy. De tweejaarlijkse vakbeurs voor professionals voor wie veilig en gezond werken op nummer 1 staat, is door de coronapandemie nog relevanter geworden.

Corona heeft de wereld veranderd. Veilig en gezond werken stond bij veel bedrijven en werknemers al op de agenda, maar het heeft door de coronapandemie nog meer prioriteit gekregen. De beurs Safety&Health@Work biedt exposanten en bezoekers de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van veilig en gezond werken. Het is een belangrijke ontmoetingsplaats om kennis te delen, gedrag te beïnvloeden en het belang van preventie en duurzame inzetbaarheid op de kaart te zetten.

Tip: Als deelnemer van het Landelijk Arbocongres op 6 oktober heb jij gratis toegang tot de vakbeurs Safety&Health@Work.

Programma Landelijk Arbocongres 2022

Dagvoorzitter Koen Langenhuysen opent het congres om 9.30 uur.

Plenaire keynotes

Over de dagvoorzitter

Koen Langenhuysen verzorgt vanuit ‘Fijn Werk’ training, advies en publicaties. Vooral op het gebied van arbeidsomstandigheden.
Hij ís auteur van ondermeer de SER Handreiking ‘De preventiemedewerker’ en het ‘Praktijkboek Arbeidsomstandigheden’. In meerdere sectoren is hij betrokken bij het opstellen van de arbocatalogus en de branche-RI&E. Hij verzorgt ook arbotrainingen voor preventiemedewerkers en ondernemingsraden. Verder treedt hij regelmatig op als dagvoorzitter.

Over de keynotesprekers

Daantje Derks: Is de smartphone een probleem

Daantje Derks (Keynote 1: Hoe smart is smartphone gebruik eigenlijk voor de werknemer?)
Daantje Derks is universitair hoofddocent en sectiehoofd Arbeid en Organisatie Psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op de volgende thema’s: impact van digitale media op het werk, werk-privé balans en proactief gedrag. Ze publiceert regelmatig in internationaal erkende wetenschappelijke tijdschriften in haar vakgebied. Daarnaast geeft ze onderwijs in de master The Psychology of Digital Media en geeft een vak over Leiderschap en Coaching.

Annemarie Timmermans (Keynote 2: Meer bereiken door anders werken? Hoe dan?)
Annemarie Timmermans, eigenaar van Camina, is gedragsveiligheidskundige en ervaren trainer, coach en spreker op het gebied van preventie. Veilig voelen en veilig zijn is de rode draad in alles wat ze doet. Haar expertise zet ze in voor interactieve trainingen en veiligheidsdagen en om arboprofessionals te coachen. Ze is auteur van ‘Geef veiligheid wortels’ en ‘In 10 stappen verbindend adviseren – bereik moeiteloos meer als preventieprofessional’.

Tony Thoeng (Keynote 3: PSA en ongewenst gedrag)
Tony Thoeng is projectleider bij het programma Arbeidsmarktdiscriminatie en Psychosociale Arbeidsbelasting en werkt als gedragsadviseur bij het Behavioural Insights Team van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Bij de directie Gezond en Veilig Werken van het ministerie van SZW heeft hij gewerkt op (stimulerings)programma’s zoals het Actieplan Arbeidsveiligheid (over veiligheidscultuur), het programma Duurzame inzetbaarheid, het project Pesten en het programma Eerlijk, Gezond en Veilig Werk.

Marjolein Uiterwijk (Keynote 3: PSA en ongewenst gedrag)
Marjolein Uiterwijk is specialist Arbeid en Organisatie binnen het Inspectiebreed kenniscentrum van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en hoger veiligheidskundige. Haar specialisatie is psychosociale arbeidsbelasting, met name seksuele intimidatie. Als specialist is zij onder andere betrokken bij onderzoek naar ongewenst gedrag en de ontwikkeling van interventies en instrumenten. Ook geeft zij geregeld presentaties en workshops.

Edo Wilcke (Keynote 3: PSA en ongewenst gedrag)
Edo Wilcke is afgestudeerd als organisatiepsycholoog op het onderwerp ‘werkstress en bevlogenheid’. Edo heeft ruime ervaring met kwalitatief en kwantitatief onderzoek, zowel binnen als buiten de overheid en is sinds 2020 als senior onderzoeker werkzaam bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Edo is betrokken bij verschillende onderzoeken op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting, waaronder het onderzoek naar ongewenst gedrag.

Keuzesessies

Er zijn 3 rondes waarin je kunt deelnemen aan een keuzesessie. Per ronde kies je 1 keuzesessie:

Workshop 1: Reanimatie: wat kun en moet je doen om de werkomgeving veilig(er) te maken?, door Auke van der Wal

Workshop 2: Mensen liegen, ook op de werkvloer, door Dr. Sophie van der Zee

Workshop 3: Het verschil tussen risico en gevaar in de praktijk, door Tamara Onos

Workshop 4: De koers moet om, ook bij de RI&E, door Wim van Alphen

Workshop 5: Preventie van en begeleiden bij burn-out, Jennifer Elders

Workshop 6: Van bureaucratische en energievretende naar meerwaarde en energie gevende (EG) interne audits, door Jan Dillen.

Workshop 7: De slimme RI&E, door Jos Villevoye

Workshop 8:Praktisch werken met gevaarlijke stoffen, door Edwin Ferdinandus

Workshop 9: Het belang van vertrouwen op de werkvloer, door Allard Droste

Workshop 10: Een perfecte voorlichting en toch geen gedragsverandering! door Guus Koomen

Workshop 11: Globalisering en internationalisering van beroepsziekten, door Yvonne Waterman

Tip! Het programma wordt momenteel nog verder aangevuld. Kijk regelmatig op de website voor de actuele stand van zaken.

Landelijk Arbocongres 2022
Datum: Donderdag 6 oktober
Thema: Het roer moet om! De arbofunctionaris in control
Locatie: Rotterdam Ahoy
Meer informatie: bekijk het congresprogramma