artikel

Ademnood

Geen categorie

“In Nederland zijn er een aantal grote leveranciers op het gebied van adembescherming. Door het meemaken van een praktijktestsessie conform de TUV zijn we goed met onze neus op de feiten gedrukt”, vertelt Vrijma. “Wij hebben verschillende typen en merken maskers getest. Hierbij zie je pas hoe goed ofhoe slecht een masker kan zijn. Het is belangrijk dat het masker op de mens wordt getest. Hierbij komt naar voren wat de dekkingsgraad van het masker is. De pasvorm op verschillende vormen van gelaat, de samenstelling van het filterdoek en de statische lading zijn van groot belang om tijdens gebruik goede filtering te garanderen. Daarnaast zijn comfort en gebruiksgemak ook belangrijke aspecten. Daarom gebruiken wij adembescherming van Moldex.”

 

“EMO is continu bezig met verbeteren en wij willen in brede zin een voorloper zijn. Doordat wij volledig ISO-gecertificeerd zijn, beoordelen we ook de grotere toeleveranciers via een vastgestelde procedure. En voeren we audits uit bij de kritische leveranciers.” EMO vindt het daarom belangrijk dat haar fabrikanten milieubewust bezig zijn. “Het is mede een afweging in ons aankoopbeleid. Op het gebied van ademhalingsbescherming gebruikt Moldex geen pvc meer in de producten en verpakkingen. Wij juichen dergelijke stappen toe”, aldus Vrijma.

 

Adembescherming krijgt ook de nodige aandacht tijdens tooIboxmeetings en is uitgebreid beschreven in een instructie op intranet,” licht Vrij ma toe. Wensen of klachten van de gebruikers worden op prijs gesteld. Medewerkers kunnen een intern klachtenformulier invullen en twee keer in de week terecht bij de aanwezige bedrijfsarts. Verder worden er regelmatig testen gedaan met de adembescherming. Tot nu toe zijn er geen klachten ontvangen.

 

Het bedrijf wil het de werknemers zo gemakkelijk mogelijk maken. Vrijma: “Medewerkers moeten niet over hun adembescherming hoeven nadenken; de grijpmaskers moeten voorhanden zijn. Speciale maskers geven we alleen aan de juiste doelgroep, zoals ademhalingsbescherming met actief kool voor laswerkzaamheden. Ook krijgt het personeel een basisintroductieopleiding en een veiligheidsopleiding conform VCA waarbij het gebruik van alle persoonlijke beschermingsmiddelen bij EMO wordt behandeld.”

 

Arend Vrijma is lid van de ‘Begeleidingscommissie Handboek fijnstofindustrie van VROM en zit in de werkgroep NT A Registratie fijnstof industrie van het NEN, Nederlands Normalisatie Instituut. www.emo.nl

 

 

Reageer op dit artikel