artikel

ARBOCATALOGUS

Geen categorie

Het maken van een arbocatalogus is vergelijkbaar met het maken van een fi lm.

 

Althans, volgens het Nederlands Normalisatie Instituut, NEN. En dat is niet eens zo’n gek idee. Van rollen voor acteurs (werknemers, werkgevers, brancheorganisaties, arbodeskundigen) en decors (wetgeving en normen) tot het draaiboek (wat komt er zoal kijken bij het maken van een arbocatalogus).

 

Alle stappen in het proces worden kort en duidelijk beschreven. De hele beschrijving is opgehangen aan de NTA 8050 ‘Leidraad voor de totstandkoming van Arbocatalogi’, een recente publicatie van NEN. Het grote verschil met een echte fi lm is dat er geen Oscar kan worden gewonnen. Verder dan goedkeuring door de Arbeidsinspectie kan het niet komen.

 

En de kosten van het project zijn ook een stuk lager. Maar ze zijn er wel. Want de regie van draaiboek tot productie is in handen van NEN. En die werkt niet gratis.

 

Waar:

 

www.arbocatalogus.net

 

Wie:

 

Nederlands Normalisatie Instituut

 

Waarover:

 

Arbocatalogus

 

Waarom:

 

Beschrijving hoe een arbocatalogus kan worden gemaakt

 

 

De FCB is door de sociale partners opgericht om praktische ondersteuning te geven aan organisaties in de branches Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang. Op de site zijn concepten te vinden van arbocatalogi voor de drie genoemde branches. Hier nemen we de arbocatalogus voor de Jeugdzorg onder de loep. Deze arbocatalogus richt zich op vier belangrijke thema’s in de sector: agressie, fysieke belasting, verzuim en re-integratie en werkdruk en werkstress. Elk thema wordt in een subdossier met behulp van een vast format verder uitgediept. Daarbij komen de volgende drie stappen telkens terug: meten en beoordelen, aanpak en hulpmiddelen.

 

Bij het meten komen bijvoorbeeld de RI&E en branche)normen aan bod, bij de aanpak

 

worden praktische regels en werkinstructies gegeven en bij de hulpmiddelen is er aandacht voor opleiding en training. De site geeft een goed inzicht in hoe een arbocatalogus eruit ziet en hoe deze in de praktijk wordt gebruikt om de arbeidsomstandigheden in de branche te verbeteren.

 

Waar:

 

www.fcbwjk.nl

 

Wie:

 

FCB

 

Waarover:

 

Dienstverlening in de zorg

 

Waarom:

 

voorbeeld arbocatalogi voor drie branches

 

 

 

 

 

Meer?Zie Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl), rubriek Arbocatalogus.

 

Hier staan ook de links naar de sites van SZW en Arbobondgenoten.

 

Reageer op dit artikel