artikel

BEDRIJVEN BLIJVEN ARBODIENST TROUW

Geen categorie

Ook na de gedeeltelijke vrijgave van de arbodienstenmarkt hoeven de arbodiensten niet te vrezen dat bedrijven hen massaal de rug toekeren. Uit onderzoek van Heliview blijkt dat driekwart van de bedrijven met vijf of meer werknemers bij de huidige arbodienst blijft. Een op de tien bedrijven denkt na 1 juli 2005 elders te gaan shoppen voor arbodienstverlening. Vijftien procent van de ondervraagde bedrijven orienteert zich nog. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Liberalisering arbodiensten’ dat Heliview uitvoerde onder brancheverenigingen en werkgevers.

 

GRAFIEK 1. MATE WAARIN MEN N.A.V. DE WETSWIJZIGING DE EXTERNE ARBO-ONDERSTEUNING BLIJFT INKOPEN BIJ ARBODIENST NAAR BRANCHE EN WERKNEMERSKLASSE

 

 

GRAFIEK 2. VESTIGINGEN DIE OP DE HOOGTE ZIJN VANDE NIEUWE WETGEVING OF GEDEELTELIJK

 

 

GRAFIEK 3. ALGEMEEN OORDEEL ARBODIENST

 

 

Niet alleen de klantentrouw stemt de arbodiensten tot tevredenheid, ook de toegenomen waardering doet ze goed. In 2003 kregen ze nog gemiddeld een 6,5. In 2004 steeg dat naar 6.9. Driekwart van de bedrijven geeft zijn arbodienst een zeven of hoger, zo staat te lezen in de jaarlijkse Arbodiensten en Reintegratiemarktmonitor die Heliview tegelijk met het onderzoek Liberalisering arbodiensten uitbracht. Heliview stelde deze monitor voor de zevende maal op vorig jaar, op basis van zevenhonderd enquetes. Sinds 2002 is de Branche Organisatie Arbodiensten (BOA) bij het onderzoek betrokken.

 

Volgens Heliview zijn werkgevers beter tevreden over het eigen initiatief van arbodiensten. Het onderzoeksbureau signaleert wel een lichte achteruitgang als het gaat om de kwaliteit van de adviezen van de bedrijfsarts. De bruikbaarheid daarvan is wat minder geworden.

 

GRAFIEK 4. TEVREDENHEID OVER DEELASPECTEN DIENSTVERLENING

 

 

GRAFIEK 5. MATE WAARIN MEN ZICH DOOR DE ARBODIENST ONDERSTEUND VOELT M.B.T. PREVENTIE/CONTROLE/AANPAK VAN ZIEKTEVERZUIM

 

 

Alle grote arbodiensten scoren een voldoende, aldus Heliview. Het bureau onderzocht ook het contact tussen arbodienst en bedrijf. Alle onderzochte vestigingen met meer dan honderd werknemers hebben het afgelopen jaar contact gehad met hun arbodienst. Bijna tachtig procent zegt zich ondersteund te voelen door zijn arbodienst. Vier procent meer dan in 2003.

 

Reageer op dit artikel