artikel

Besturen van vorkheftruck is meer dan een ‘trucje’

Geen categorie

Binnen een bedrijf moet bekend zijn welke werknemers een vorkheftruck mogen besturen. Want rijden op een vorkheftruck vereist specifieke deskundigheid en een goede begeleiding van jonge bestuurders.

Natuurlijk moeten nieuwe medewerkers praktijkervaring kunnen opdoen. Maar alleen na genoeg instructie en onder voldoende toezicht.
In een werkplaats van een grote handelsonderneming worden koppelingen aan slangen gemonteerd. In de achterwand zijn doorgangen vrijgehouden voor twee rijwegen. Die zijn voldoende breed om er veilig met vorkheftrucks te kunnen rijden. In het magazijn achter de werkplaats staat een groot aantal stellingen waar diverse slangen en koppelingen worden opgeslagen. Tussen de stellingen bevinden zich voldoende brede dwarsgangen. Voor het transport van de pallets met slangen of koppelingen van het magazijn naar de werkplaats worden vorkheftrucks gebruikt.
Tijdens de lunchpauze besluit een jonge medewerker op eigen initiatief nog wat te gaan oefenen met een van de stilstaande vorkheftrucks. Na het starten rijdt hij met zijn truck van de werkplaats naar het magazijn. Hij rijdt met een grote snelheid door de doorgang het magazijn in en wil vervolgens een dwarsgang inrijden. Omdat hij merkt dat hij te veel vaart heeft voor het nemen van de bocht, haalt hij zijn voet van het gaspedaal om af te remmen. Per abuis trapt hij echter weer op het gas- in plaats van het rempedaal. Hij verliest de controle over zijn voertuig en raakt met zijn borst bekneld tussen de kopse kant van een stelling en de veiligheidskooi van zijn truck. Het slachtoffer raakt buiten bewustzijn. Collega’s vinden hem liggend op de magazijnvloer achter zijn truck. In het ziekenhuis blijkt hij enkele ribben te hebben gebroken.
Het slachtoffer vond het leuk om nog wat te oefenen met een vorkheftruck. In het begin kreeg hij enkele aanwijzingen van oudere truckchauffeurs. Maar er waren in het bedrijf slechts een paar chauffeurs die echt het certificaat ‘heftruckbestuurder’ bezaten. Het bedrijf heeft niets gedaan om een dergelijk ongeval te voorkomen. Oogluikend werd toegestaan dat de jongen rondreed zonder voorafgaande instructies en begeleiding. Bovendien was het gebruikelijk dat de contactsleutels op het voertuig achterbleven.
Binnen een bedrijf moet bekend zijn welke werknemers een vorkheftruck mogen besturen. Nieuwe medewerkers moeten praktijkervaring kunnen opdoen. Maar alleen na genoeg instructie en onder voldoende toezicht. Uiteraard moet de mentor wel specifieke deskundigheid bezitten voor het besturen van een vorkheftruck. De 16-jarige medewerker had geen specifieke deskundigheid als vorkheftruckchauffeur. Hij was slechts vier weken in dienst. Het ontbrak aan instructies en een goede, structurele begeleiding. Op basis van artikel 7.17c lid 1 van het Arbeidsomstandighedenbesluit zegde de Arbeidsinspectie een boeterapport aan. Auteur: Jaap Meijler

Reageer op dit artikel