artikel

BEWEGINGSAPPARAAT

Geen categorie

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Blessures kunnen worden voorkomen door geen ‘gekke dingen’ te doen en door te luisteren naar de taal van je lichaam. Maar dan moet je wel weten hoe je lichaam werkt. Op deze site van het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat kun je daarover meer te weten komen. Daar staat alles over botten, spieren, pezen en gewrichten. Hoe ze in elkaar zitten, hoe ze werken en wat er allemaal fout kan gaan. De site bevat een beschrijving van een groot aantal ziekten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat, inclusief de symptomen en de mogelijke behandelmethoden.

 

Nog belangrijker is om de problemen te voorkomen. Het onderdeel ‘Het lichaam werkend houden’ gaat in op een gezonde levenshouding, verstandig tillen en risicofactoren. Een andere vorm van preventie is het versterken van de spieren. Op de site staan oefeningen die eenvoudig en zonder dure apparatuur kunnen worden uitgevoerd. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

 

Waar:

 

www.werkendlichaam.nl

 

Wie:

 

Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat

 

Waarover:

 

de werking van het menselijk lichaam

 

Waarom:

 

leer je lichaam goed te gebruiken

 

 

 

Zie Webgids Arbeidsomstandigheden (arbo.favos.nl), rubriek Fysieke belasting.

 

Stichting Ergonomie en Preventie richt zich in haar activiteiten op het voorkomen van overbelasting door het aanleren van veilig lichaamsgedrag. Hiermee kan gezondheidsschade aan nek, schouder, rug en gewrichten, en daarmee ook verzuim, worden voorkomen. STEP geeft veel cursussen en individuele trainingen om dit doel te bereiken. Die worden allemaal op de site beschreven, met inbegrip van de meest voorkomende klachten, hoe die ontstaan en waar ze meestal voorkomen. Foutieve handelingen, zoals verkeerd tillen, worden uitgebreid toegelicht, met handige tips en waarschuwingen. Belangrijk is ook de conditie van de werknemers. Met behulp van Health Checks kan STEP hun vitaliteit vaststellen. Preventie is belangrijk, maar die helpt natuurlijk niet als de werkplek verkeerd is ingericht. Daarom kan het bedrijf, want deze stichting is vooral commercieel bezig, ook werkplekanalyses uitvoeren. ZelfZorg Instructeurs (what’s in a name) bemensen daartoe door het hele land steunpunten..

 

Waar:

 

www.step.nl

 

Wie:

 

Stichting Ergonomie en Preventie

 

Waarover:

 

Preventie van RSI, rug- en nekklachten

 

Waarom:

 

Beschrijving van klachten en oplossingsgerichte adviezen

 

 

 

Reageer op dit artikel