artikel

Controle op veilig en gezond werken door kappers

Geen categorie

Met de controles wil de Arbeidsinspectie de kappersbranche aanzetten tot meer maatregelen om rsi- en rugklachten te voorkomen.

 

Door te werken in slechte, gebogen houdingen of door steeds dezelfde knipbewegingen te maken, had ruim een derde van de werknemers daar vorig jaar last van. Een vijfde van de kappers heeft een vorm van huideczeem. Huidallergieen en irritaties aan luchtwegen zijn onder kappers belangrijke veroorzakers van ziekteverzuim. Datzelfde geldt voor klachten aan armen, polsen , nek, schouders en rug.

 

Ook is er aandacht voor black hair-kappers: specialisten in het knippen en behandelen van kroeshaar. Zij gebruiken verhoudingsgewijs veel ongezonde haarcosmetica, zoals ontkroezers , hairstraighteners of verf. Verder lopen kinderkappers meer kans op lichamelijke overbelasting. Ze staan vaak in een slechte en ongezonde houding, omdat veel kinderstoelen de vorm hebben van een speelobject en daarom niet ergonomisch verantwoord zijn.

 

Het onderzoek besteedt speciaal aandacht aan de kappersopleidingen.

 

Toekomstige werknemers leren hier het belang van hulpmiddelen, een gezonde werkhouding en minder belastende kniptechnieken.

 

De branche heeft zelf beleidsregels voor gezond werken in de kappersbranche geformuleerd. Die bevatten afspraken over het gebruik van hulpmiddelen en maatregelen om uitval als gevolg van ziekte terug te dringen. Voorbeelden daarvan zijn: toepassen van betere kniptechnieken, gebruik van goede pompstoelen , vermijden van slechte haarlak en vaker dragen van beschermende handschoenen

 

Reageer op dit artikel