artikel

De schaduwkant van de zon

Geen categorie

Je kunt je als arbodeskundige natuurlijk beperken tot het geven van tips om zonnebrand bij buiten verblijvende medewerkers te voorkomen. Maar hoe erg is het precies met de blootstelling aan UV-straling in Nederland? Deze site, onderdeel van het Milieu en Natuur Planbureau (MNP), biedt daarop een antwoord. In enkele webpagina’s worden de achtergronden van het probleem geschetst, waaronder de toename van de UV-straling in Nederland en Europa in de laatste 25 jaar en de rol van het gat in de ozonlaag daarbij. Dat deze toename voor een groot aantal extra gevallen van huidkanker zorgt, spreekt voor zich. Ook daaraan wordt op de site aandacht besteed. Voor onze lezers die ook milieu in hun takenpakket hebben, heeft deze site nog meer te bieden. Het beleid ten aanzien van ozonlaagafbrekende stoffen en klimaatverandering komt ook aan de orde. Op een milieucompendium mag je dat natuurlijk ook verwachten. Voorlopig blijft de verhoogde UV-straling nog een probleem, zo is op de site te lezen: het gat in de ozonlaag neemt weliswaar niet verder toe, maar het herstel vergt nog wel vijftig jaar. Tot het eind van onze carriere kunnen we daarom nog uitgebreide smeer- en kledingadviezen aan onze medewerkers blijven geven.

 

 

De hiernaast besproken site van het MNP heeft iets wetenschappelijks en is minder geschikt voor het grote publiek. De site van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) geeft in minder wetenschappelijke taal informatie over de schadelijke gevolgen van UV-straling, wat UV-straling precies is en hoe je je ertegen kunt beschermen. Dat zou je niet verwachten op de site van een organisatie die zich bezighoudt met nucleair onderzoek en de productie van radioactieve stoffen. Naast UV-straling van de zon worden ook zonnebanken en snelbruiners besproken. De belangrijkste onderdelen voor ons zijn de pagina’s over bescherming door zonnebrandmiddelen, kleding en brillen, en de indeling van huidtypen, van het sproetentype tot het negroide type. In tien webpagina’s kunnen werknemers zo heel wat te weten komen. Als je niet oppast, willen ze nog een kantoorbaantje hebben! In dat geval moeten ze de volgende beschrijving eerst maar even lezen.

 

 

Omdat in Nederland nog steeds onvoldoende geld wordt uitgetrokken om thermisch behaaglijke gebouwen neer te zetten, stijgt met de zonnestand ook het aantal klachten over hoge temperaturen op de werkplek. Uiteindelijk komen de meeste klachten bij de arbodeskundigen of de vakbonden terecht. De FNV besteedt er op enkele internetpagina’s aandacht aan, bijvoorbeeld in een dossier op de site van Arbobondgenoten (www.arbobondgenoten.nl/arbothem/fysisch/klimaat/klimaat.htm), en op deze pagina. Het gaat vooral om de risico’s die optreden als de temperatuur van het lichaam te hoog oploopt. Omdat de wetgeving op dit gebied niet uitblinkt door duidelijkheid, heeft de FNV op deze webpagina een praktische vuistregel geplaatst voor het werken in ruimten met hoge temperaturen. Maar de ‘buitenwerkers’ worden niet vergeten; ook voor hen is een aantal vuistregels op de site te vinden. En de webpagina eindigt met een verwijzing naar een brochure over UV-straling en werken in de zon. En zo is de cirkel weer rond.

 

 

Reageer op dit artikel