artikel

Duurzaam inkopen

Geen categorie

SenterNovem voert het overheidsbeleid uit op het gebied van innovatie, milieu en duurzaamheid. De website biedt een grote hoeveelheid informatie over deze onderwerpen. Verschillende thema’s worden op dochtersites uitgebreid toegelicht. Een van die thema’s is duurzaam inkopen (DI). De informatie richt zich weliswaar vooral op inkoop door de overheid (de overheid wil in 2010 volledig duurzaam inkopen), maar ook voor andere organisaties staat op deze site waardevolle informatie. Zo wordt er uitgelegd wat duurzaam inkopen is en hoe overheden kunnen deelnemen aan het programma. Een belangrijk onderdeel van de site gaat over het opstellen van de criteria voor duurzame producten. De bepaling van die criteria staat in een procedure beschreven. Er zijn van tientallen producten en diensten criteriadocumenten beschikbaar of in ontwikkeling. In de documenten staan de minimumeisen aan het product, een toelichting voor de inkoper, bewijsstukken waarmee de leverancier de duurzaamheid kan aantonen en hoe de inkoper dit kan verifieren. Verder staan op de site enkele voorbeeldprojecten die bij overheden zijn uitgevoerd. Zelf aan de slag? Dan zijn er instrumenten als een zelfscan en een stappenplan om beleid op te stellen.

 

 

Waar:

 

www.senternovem.nl/duurzaam-inkopen

 

Wie:

 

SenterNovem

 

Waarover:

 

duurzaam inkopen bij de overheid

 

Waarom:

 

criteriadocumenten voor tientallen producten

 

 

 

We hebben een beleidsplan, voorbeeldprojecten en criteria om duurzaam in te kopen. Maar wie levert de producten die ik wil hebben? Dat staat in deze duurzame database van de Stichting Onderneem Duurzaam die sinds oktober 2007 online is. De stichting wil inkopers en aanbieders bij elkaar brengen. De database is door inkopers gratis te raadplegen. Bedrijven die in de database willen staan, moeten zich registreren en een jaarlijkse bijdrage betalen. Die bijdrage is gering en alleen bedoeld om de stichtin haar werk te laten doen. Bedrijven die goederen en diensten aanbieden, vullen de database. Daardoor is hij (voorlopig) niet compleet. Het komt dan ook geregeld voor dat een zoekactie geen resultaten oplevert. Niet alle leveranciers komen zomaar in de database. Op de site staan de criteria om de duurzaamheid van hun producten te bepalen. Wordt hieraan voldaan, dan komen de producten in de database. De stichting controleert deze gegevens geregeld, dus sjoemelen is uitgesloten. Gebruikers kunnen ook klachten indienen over gegevens in de database. De database is een goed initiatief dat zijn waarde kan hebben als zo veel mogelijk leveranciers hun gegevens invoeren. Tot die tijd moet je geluk hebben dat net jouw gewenste product in de lijst staat.

 

Waar:

 

www.duurzamedatabase.nl

 

Wie:

 

Stichting Onderneem Duurzaam

 

Waarover:

 

duurzame producten en diensten

 

Waarom:

 

hulp bij het vinden van leveranciers

 

 

 

Meer weten? Zie Webgids Milieu (milieu.favos.nl).

 

Reageer op dit artikel