artikel

Een dodelijke last

Geen categorie

Als zijn baas ’s middags arriveert, is Henk nergens te bekennen. Buren vertellen de man niet te hebben gezien. De baas maakt zich ongerust, want Henk heeft enkele jaren eerder een zware bypassoperatie ondergaan. Hij gaat dan ook snel op zoek. Uiteindelijk loopt hij de loods in waar hij twee big bags op de grond ziet liggen. Twee voeten steken er onderuit. Samen met de buren en met behulp van een heftruck haalt hij Henk onder de big bags vandaan. De inmiddels gearriveerde ambulance en de brandweer kunnen niets meer uitrichten. Henk is overleden. De lijkschouwer stelt vast dat Henk door verstikking is overleden en niet door een hartstilstand.

 

Op basis van de aangetroffen situatie is het ongeval waarschijnlijk als volgt gebeurd. In de loods zijn big bags gestapeld, steeds met een pallet ertussen. Sommige stapels staan scheef. Als Henk in de loods bezig is, ziet hij rijst weglopen uit een gescheurde big bag. Hij wil de beschadigde zak dichten. Omdat de zak eronder instabiel is geworden, verschuift de stapel en vallen de zakken naar beneden. Met als gevolg dat het slachtoffer wordt bedolven onder een big bag met een gewicht van ongeveer duizend kilo.

 

De oorzaak van dit ongeval is evident. De producten waren niet stabiel gestapeld. Er was onvoldoende voor gezorgd dat het gevaar te worden getroffen door ongewild in beweging komende of vrijkomende voorwerpen of producten, zoveel mogelijk was beperkt. Het opzetten van goederen op veelal beschadigde stellingen veroorzaakt vaak ongevallen. De werkplaats, loods of magazijn moet veilig zijn ingericht en onderhouden. Het niet-voldoen daaraan is een ernstig beboetbaar feit. Het werk kan in zo’n geval worden stilgelegd en er kan een boeterapport worden opgemaakt.

 

Een dodelijk ongeval wordt altijd onder toezicht van de Officier van Justitie onderzocht. De hulpofficier van Justitie beslist dan samen met de inspecteur van de Arbeidsinspectie op welke wijze Justitie bij het onderzoek betrokken wordt. Bij dit ongeval was er geen vermoeden van een misdrijf. Na overleg met het arrondissementsparket is besloten het ongeval bij bestuursrecht af te handelen.

 

Tegen het bedrijf is een boeterapport opgemaakt met artikel 3.17 van het Arbobesluit als overtreding.

 

Het bedrijf heeft niet voldoende maatregelen genomen om ‘het gevaar te worden getroffen door ongewild in beweging komende of vrijkomende voorwerpen, producten […] te voorkomen en, indien dat niet mogelijk is, zoveel mogelijk te beperken’. Het boetebureau legt het bedrijf een boete van 5400 euro op.

 

Reageer op dit artikel