artikel

Een zachte hand met voetjes op de vloer

Geen categorie

Daarnaast probeert de FNV om mensen enthousiast te krijgen voor sporten – en dat lukt aardig. Oomes: ‘In een vestiging in Groningen doen tien van de zestig werknemers mee aan de hardloopclinic van Aart Stigter. Voor een ander onderdeel, het rekken en strekken, zie je dat de drempel nog lager ligt. Op het hoofdkantoor kregen we vijftig aanmeldingen. En ook nog eens voornamelijk van mensen die voorheen weinig bewogen.’

 

Het lijkt dus of mensen inderdaad plezier hebben in de activiteiten. Sterker nog, sommige afdelingen in het gebouw raken zo geinspireerd dat ze hun eigen project starten. Neem het Contactcentrum op de vierde verdieping. Normaal zie je hier alleen een kantoortuin waar medewerkers met leden bellen. Maar nu is de eerste indruk heel anders. Hometrainers, skippyballen, een tafeltennistafel en een echte Wii, waar mensen staan te tennissen (‘Vergeet je normale techniek: hier moet alles uit de pols komen’). Op schalen liggen stukken meloen, gezonde wraps en broodjes, er is soep, en een eindje verder staat een instructeur klaar om te demonstreren hoe je een smoothie maakt. Voor degenen die dat te ingewikkeld vinden, is er de limonadefiets. Die is aangesloten op een soort pomp; met een paar minuten stevig doortrappen heb je een glas appelsap vol. Nogmaals, dit kwam tot stand zonder sturende hand van de directie. Nadat de werkdruk een tijdje was opgelopen, werd het tijd voor een week ontspanning, vonden de managers. Ze maakten budget vrij en schoven zo met roosters dat ze de pauzes konden verlengen (normaal na iedere twee uur werken tien minuten, nu een kwartier). Medewerkers krijgen een strippenkaart waarmee ze acht activiteiten kunnen volgen.

 

Verreweg de meeste werknemers die ik spreek, zijn enthousiast over het project (geen dwang, wel leuke activiteiten). Maar hier en daar is dat enthousiasme niet overgeslagen en klinken er kritische geluiden. Bijvoorbeeld van Mieke van Hoeijen, secretaresse letselschade. ‘Sporten doe ik thuis wel’, zegt die. ‘Op mijn hometrainer. Dat is mijn eigen verantwoordelijkheid, niet die van mijn werkgever.’

 

Belerend, luidt haar oordeel over het project. ‘Ik vind het prima als ze een periodiek onderzoek organiseren, met een fitnesstest. Want daardoor kunnen er ernstige gezondheidsklachten naar boven komen. Maar dit hier gaat te ver. Laat ze eerst eens zorgen voor een behoorlijke temperatuur. Ook al zet je de thermostaat op 26 graden, het is hier altijd te koud.’ Ze staat niet alleen, zegt Oomes. ‘Aan het begin van de pauze komen mensen soms demonstratief naar me toe: ‘Wij gaan met de lift!’ Op sommige afdelingen verdwijnen meetlinten en BMI-wijzers in de prullenbak. En die voetstapjes op de vloer worden zo nu en dan omgekeerd.’

 

Voor Oomes is dat geen reden om van koers te veranderen. ‘Ook aan dat soort dingen zie je dat het project leeft. Mensen hebben het erover. Bovendien, mensen laten dan wel zien dat ze tegen zijn, ze tonen dat vaak op een ludieke manier: bijvoorbeeld door die voetstappen om te keren. Zo laten ze zien dat ook zij plezier hebben in het project. En daarmee hebben we een voedingsbodem gelegd voor twijfel. Over een jaar denken ze er misschien anders over.’

 

Dat brengt ons op de langetermijneffecten. Ofwel: wat levert het allemaal op? Aan het einde van het project (in juni 2009) wil Oomes kijken of mensen meer bewegen, meer fruit eten, en minder kroketten. En bovendien zal ze de effecten onderzoeken op het ziekteverzuim.

 

Ze heeft goede hoop. ‘Op dit moment liggen er nog geen concrete resultaten, maar kleine voordelen kun je nu al zien. Het project zorgt voor veel plezier en energie. Zo hoorde ik verhalen over collega’s die elkaar beter leerden kennen, doordat ze samen gingen hardlopen. Juist als je iets allebei niet kunt, schept dat een band.’

 

Kosten activiteiten per kantoor:

 

Workshop over gezonde voeding:

 

400 euro

 

Pakket Balansdag op het werk:

 

gratis bij het voedingscentrum

 

Hardloopclinic:

 

195 euro

 

Begeleide hardlooptraining, 8 weken:

 

990 euro

 

Rekken en strekken:

 

verzorgd door eigen medewerker

 

 

FNV Bondgenoten heeft een aantal redenen om het project te starten:

 

– De gemiddelde leeftijd van de medewerkers bij Bondgenoten is hoog.

 

– Een forse groep medewerkers werkt onregelmatig.

 

– Een aantal lijdt aan diabetes II.

 

 

PAKKET VOEDINGSCENTRUM

 

FNV Bondgenoten heeft gebruik gemaakt van een gratis pakket van het voedingscentrum. Dit pakket bestaat onder andere uit:

 

– informatiefolders;

 

– informatieposters;

 

– voetstapstickers van de lift naar de trap;

 

– memoblokjes met balansdagtips;

 

taillelinten;

 

– kantinekaartjes voor bij gezonde producten in de kantine;

 

– BMI-wijzers.

 

 

info: Voor informatiepakketten: www.voedingscentrum.nl of (070) 306 88 88.

 

Reageer op dit artikel