artikel

Gevaarlijk afval

Geen categorie

De Arbeidsinspectie hoort via de pikettelefoon van het ongeval en start een onderzoek. De aandacht richt zich daarbij uiteraard op de vuilcontainers. De containers in de milieustraat hebben een gemiddelde hoogte van 180 cm. Ze staan in rijen opgesteld. Sommige hebben aan de linker- of de rechterzijde een perron om eenvoudiger afval in de container te kunnen gooien. Aan de buitenkant van de containers zitten klimijzers. Zodoende zijn de containers gemakkelijk te beklimmen. Sommige containers zijn ook nog voorzien van deksels.

 

De container des onheils was net als de andere containers aan de buitenzijde voorzien van klimijzers. De Arbeidsinspectie constateert dat er aan de binnenzijde van de container echter geen klimijzers zaten. Wel stonden er delen van houten pallets rechtop tegen de containerwand.

 

Als het slachtoffer na enige dagen voldoende is hersteld, hoort de Arbeidsinspectie hem in het ziekenhuis. Het slachtoffer vertelt de inspecteurs dat hij opdracht had gekregen om het ‘verkeerde’ afval uit de container te verwijderen. Hij was via de klimijzers op de container geklommen en vanaf de rand in de container gesprongen. Nadat hij de klus had geklaard, had hij delen van de pallets op elkaar gestapeld om uit de container te kunnen klimmen. Op die manier was hij tot aan de rand van de container geklommen, maar toen was het misgegaan.

 

Op het moment dat hij zijn rechtervoet op de rand van de container zette, naast de linkervoet, gleed zijn voet weg. Hij verloor zijn evenwicht en houvast, gleed weg en viel achterover in de container. Toen hij eenmaal tussen het afval lag, merkte hij dat hij niet meer kon opstaan.

 

De Arbeidsinspectie constateert dat de werknemer werkzaamheden had moeten verrichten op een plaats die daar niet voor was ingericht. De inspecteur kon de container moeilijk als een veilig toegankelijke en te verlaten arbeidsplaats aanmerken. De inspectie zegde de werkgever een boeterapport aan op basis van artikel 3 lid 1 Arbeidsomstandighedenbesluit. Uiteindelijk legt het boetebureau de werkgever een boete op van 6000 euro.

 

Reageer op dit artikel